Absolvenții de licee aflate în mediul rural vor avea 2.000 de locuri speciale la admiterea la facultate, a anunțat ministrul Educaţiei, Valentin Popa, la USV


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a anunțat, luni, 4 iunie a.c., la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, că absolvenții de licee aflate în mediul rural vor avea la dispoziție, începând cu anul universitar 2018 – 2019, locuri speciale la admiterea la facultate, așa cum se întâmplă și în cazul romilor sau a etnicilor români.

Prezent la Suceava, la cel de-al XIX – lea Congres al Asociației Mondiale de Științe ale Educației, ministrul Valentin Popa a ținut să precizeze că, în premieră în acest an, Guvernul României a alocat prin Hotărâre de Guvern un număr de 2.000 de locuri special dedicate admiterii în învățământul superior elevilor care finalizează liceul în mediul rural.

„Alocarea unui număr de 2.000 de locuri nu le garantează acestora finalizarea studiilor universitare, dar prin admiterea aceasta separată le asigură cel puțin accesul la programe de studiu la care poate nici nu visau, cum ar fi medicina sau programele din domeniul IT”, a spus Popa.

Ministrul Educaţiei a mai spus că fiecare universitate va avea un număr de locuri proporțional cu numărul de locuri istoric atribuit, nefiind vorba despre o sesiune specială de admitere.

Totodată, Valentin Popa a precizat că anul trecut au fost aproape 3.000 de absolvenți din licee aflate în mediul rural și că aproximativ 85 – 90% dintre aceștia au ales să urmeze o facultate.

În deschiderea Congresului, ministrul Educației a ținut să sublinieze faptul că elevii din mediul rural au rezultate mai slabe decât elevii din mediul urban și că rata de abandon este mai mare.

„Comparativ cu elevii din mediul urban, cei din mediul rural înregistrează invariabil rate mai scăzute de participare la educația timpurie, se confruntă în proporții semnificativ mai ridicate cu fenomenul de părăsire timpurie a școlii, astfel elevii care părăsesc prematur sistemul de educație sunt de trei ori mai mulți în mediul rural decât în mediul urban. De asemenea, perfomează constant mai slab la examenele naționale și la evaluările internaționale și participă într-un procent mult mai mic la niveluri superioare de educație, liceu și facultate”, a precizat ministrul Valentin Popa.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de