Proiect al ministrului Educației, Valentin Popa: Din toamnă, cele mai performante cadre didactice din mediul urban vor avea posibilitatea să predea și la școli din mediul rural


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educației, Valentin Popa, speră ca din toamnă să intre în vigoare un proiect prin care profesorii care au rezultate deosebite cu elevii la școli din mediul urban să poată preda și la școli din mediul rural.

Prezent la Suceava, la cel de-al XIX – lea Congres al Asociației Mondiale de Științe ale Educației, ministrul Valentin Popa a declarat că speră ca în această lună să fie finalizat un proiect care se referă la finanțarea celor mai performante cadre didactice din preuniversitar, care vor avea posibilitatea de a prelua o clasă sau două din mediul rural, pentru a face performanță și cu respectivii elevi.

Ministrul Educației a precizat că nivelul de calificare și calitatea cadrelor didactice din nivelul rural sunt semnificativ mai scăzute decât în mediul urban.

„Avem o serie întreagă de norme vacante în mediul rural, pentru care nu găsim întotdeauna cadre didactice bine pregătite, ele sunt luate în regim de plata cu ora, și aș dori ca în acest regim, dar cu o subvenție financiară semnificativă, să determinăm cât mai mulți dintre profesorii noștri de excepție, dintre cei mai buni profesori care activează în mediul preuniversitar, la colegiile și la școlile generale de prestigiu din orașe, să susțină în afara normei de bază și câteva ore în mediul rural luând o clasă, două, în funcție de numărul de ore pe disciplină, să le preia de la clasa a V-a, a VII-a sau de ce nu de la a IX-a. În ultimul timp am observat că cele mai slabe rezultate la Bacalaureat sunt constatate la absolvenții liceelor din orașele mici, sub 10.000 de locuitori”, a spus Valentin Popa.

Acesta a mai arătat că Ministerul va asigura subvenții substanțiale pentru a-i încuraja pe profesori să facă acest efort și că sunt circa 300 de milioane care trebuie repartizate pe diferite proiecte.

„Aș dori să înceapă preluarea orelor chiar din noul an școlar”, a subliniat ministrul Educației, Valentin Popa.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de