DSP Suceava a început din luna iunie supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută. Autorităţile sanitare recomandă respectarea normelor de igienă pentru prevenirea apariţiei acestei boli.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că instituţia realizează, în perioada iunie – octombrie, supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută(BDA) prin monitorizarea săptămânală a numărului de cazuri diagnosticate de către medicii de familie, dar și a celor internate.

Zorescu a explicat că boala diareică acută consituie o problemă de sănătate publică prin incidenţa crescută, diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice, este o cauză  majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări  uşoare de BDA sau gastroenterocolită acută,  până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic.

Ea a spus că pentru prevenirea apariţiei acestei boli, care uneori îmbracă forme grave, cu deshidratare masivă, este suficient să se respecte normele de igienă generală și alimentară, de igienă individuală și, mai ales, de igienă a colectivităților.

Zorescu a precizat că în situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

“Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute”, a subliniat medicul epidemiolog sucevean.

Autorităţile sanitare sucevene recomandă populaţiei respectarea igienei personale și colective prin spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea toaletei, prin spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum,         prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare, păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muște, rozătoare) care le pot contamina;

Totodată, DSP Suceava mai recomandă renunțarea “la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate”, verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm, iar consumul de apă potabilă să se realizeze numai din surse autorizate sanitar  şi nu din râuri, lacuri sau sisteme de irigații.

Pentru evitarea apariţiei bolii diareice acute la copiii mici, se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente, iar părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă, respectiv spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită etc,  pentru a limita infecția.

O altă recomandare se referă la evitarea contaminării mediului înconjurator prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivităţi şi depozitarea lor în locuri special amenajate.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de