Echipa formată din Nicuțari Costel-Gabriel și Flutur Vasile, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, a câștigat medalia UNICA, la cea de-a zecea ediție a Festivalului internațional Video Art pentru liceeni


Intră acum și în grupul de

Între 7-10 iunie s-a desfășurat  la Suceava cea de-a zecea ediție a Festivalului internațional Video Art pentru liceeni, eveniment organizat de Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava și Clubul Video Art al elevilor de la acest colegiu.

„A fost o ediție aniversară, cu un impact și o finală pe măsură, neașteptată nici chiar de organizatori. Mai întâi, trebuie precizat că s-au înscris în festivalul concurs un număr remarcabil de filme de pretutindeni. Dacă la ediția anterioară au fost prezente un număr de cinci filme din străinătate, la ediția actuală numărul acestora s-a triplat, iar cel al filmele liceenilor din România a înregistrat, la rându-i, un număr crescut de participanți, peste 20. Au prezentat filme în concurs țări precum Franța, Macedonia, Luxemburg, Rusia. Din țară au trimis filme, elevi din București, Constanța, Bistrița, Făgăraș, Rădăuți, Reșita, Huși, Fălticeni, Oradea și, bineînțeles, Suceava”, a precizat Președintele Asociației cultural-educative „Clubul Video Art”, prof. Viorel Ieremie.

El a menționat că palmaresul ediției aniversare a fost următorul:

  • Spot publicitar cu impact social

o   „Your life is worth living”, de Ateodoresi Denisa și Boian Florina de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava – Premiul al II-lea

o   „Respectați patrimoniul cultural” de Dumea Samira-Lavinia și Ștefancsik Alin-Răzvan de la Colegiul Național „Aurelian Lazăr” Oradea– Premiul al III-lea

La această secțiune Premiul I nu a fost acordat.

  • Film de scurtmetraj

o    „One night stand” de Humă Denis și Hapenciuc Oana de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava – Premiul I

o   „Pactul” de Negru Alexandru și Buliga Andrei de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți – Premiul I

o   „Blind Axe” de Irimia Cosmin și Rusu Cosmin de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava – Premiul al II-lea

o   „Orfanii” de Popescu Pavel și Croitoru Edward de la Colegiul Tehnic Media București – Premiul al III-lea

o   „Recuperarea” de Munteanu Ana și Ioan Streza de la Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș – Mențiunea I

o   „Simple cuvinte” de Terciu Cristiana și Țeperdel Darius de la Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița –Mențiunea a II-a

La secțiunea internațională au fost înregistrate următoarele rezultate:

Premiul I : Universum, Rusia,

Premiul al II-lea Apetrauma, Luxemburg

Premiul al III-lea Beer Ploot, Luxemburg

Medalia UNICA a fost acordată echipei formate din Nicuțari Costel-Gabriel și Flutur Vasile, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava pentru filmul „Revelația”, realizat în cadrul probei de concurs.

„Una din particularitățile acestui festival o reprezintă proba practică de realizare a unui scurtmetraj, cu temă dată de juriul festivalului. Aceasta reprezintă  nota de originalitate, motiv pentru care evenimentul organizat de Colegiul ,Național „Petru Rareș”  este considerat drept o formulă unică în peisajul competițional european, remarcă făcută încă de anul trecut de Președintele Uniunii Internaționale de Cinema (UNICA), Dave Watterson, prezent la ediția anterioară, în juriul festivalului”, a menționat Ieremie.

El a mai arătat că la ediția din acest an, proba de film a festivalului s-a derulat într-un areal geografic extrem de tentant pentru orice cineast, organizatorii gândind un traseu extrem de variat cu obiective pe măsură. Tema a fost una foarte generoasă –  meșteșuguri tradiționale casnice –  și a permis participanților, abordări multiple.

Ca în fiecare an, manifestarea devenită tradițională în rândul liceenilor pasionați de film, este organizată de Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava  și Clubul Video Art, în parteneriat cu o serie de instituții care, la rândul lor, de-a lungul anilor, au contribuit în mod hotărâtor la reușita evenimentului. Astfel, Centrul Cultural Bucovina, prin aportul logistic și premiile pe care le acordă anual evenimentului, cât și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, ce pune la dispoziție, spații adecvate, s-au constituit în partenerii cei mai statornici ai festivalului. Finanțarea celorlalte componente organizatorice a fost asigurată de Consiliul Județean Suceava. O contribuție însemnată a avut-o ca întotdeauna Inspectoratul Școlar al județului Suceava, care prin compartimentul de educație nonformală a asigurat în teritoriu, diseminarea informațiilor legate de eveniment.

Juriul a fost alcătuit din conf. dr. Radu Olăreanu, de la Universitatea de Arte din Tg-Mureș, președintele juriului, Violeta Gorgos, regizorul artistic, de la TVR Iași,  Emilian Urse, președintele Asociației Naționale a Cinecluburilor din România, de la București, Jeanne Glass, din Franța, vicepreședinta Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori.

În cadrul Galei decernării premiilor Video Art 2018, desfășurată în Audithorium-ul „Josef Schmidt” al Universității „Ștefan cel Mare ”, d-na Jeanne Glass, membră în acest an a juriului internațional, acordând Medalia UNICA, a făcut câteva observații legate de evenimentul la care a fost parte integrantă, timp de trei zile. În primul rând, a fost uimită de implicarea unui număr de persoane și instituții atât de mare, în derularea evenimentului. A fost încântată de formatul festivalului și rezultatele concrete ale acestuia(filmele din cadrul probei de concurs), de prezența constantă și eficientă a elevilor voluntari.

La finalul Galei și dumneai, la fel ca d-l Dave Watterson, anul trecut, a afirmat că Festivalul Internațional Video Art pentru liceeni este un festival unic în Europa, datorită formatului său, un model în ceea ce privește organizarea unui festival de tineret, pe care îl va da ca exemplu de bună practică, în cadrul Festivalului și Congresului Anual al Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori, ce va avea loc în acest an, în Cehia, la Blansko.  D-na Jeanne Glass, care locuiește în sudul Franței, a făcut un efort extraordinar pentru a veni la Suceava, fiind nevoită să schimbe nu mai puțin de trei curse aeriene pentru a ajunge la Suceava.

A răspuns pozitiv de la bun început invitației noastre, întrucât este foarte atașată de promovarea cinematografiei în rândurile tinerei generații. Apoi a fost prezentă la Suceava, în cadrul Festivalului Mondial UNICA, organizat la Suceava în 2016, context în care a fost impresionată de tot ceea ce înseamnă Bucovina și România, în general”, a mai spus Președintele Asociației cultural-educative „Clubul Video Art”, prof. Viorel Ieremie.


Intră acum și în grupul de