Cursanții Lectoratului de limbă română al USV de la Cernăuți au efectuat o aplicație practică în România

Între 14 și 17 iunie a.c., 18 cursanți ai Lectoratului de limbă română de la Cernăuți, însoțiți de lector Gina Puică, au efectuat o aplicație practică în România, la invitația și cu sprijinul logistic și financiar al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV).

Potrivit unui comunicat al USV, grupul a fost constituit din cadre didactice și studenți de la departamente tehnice și umaniste ale Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți (UNYF), uniți de interesul pentru limba română, pe care o studiază ca începători sau ca avansați.

„Stagiul a fost unul mobil, permițând cursanților să ajungă în numeroase localități din Transilvania și din Bucovina, în special la Târgu-Mureș, Alba-Iulia, Cluj, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Marginea, Sucevița, Rădăuți, și să înțeleagă direct și în profunzime diverse aspecte ale culturii românești de ieri și de azi. Au fost vizitate, între altele, muzee (Muzeul Unirii din Alba-Iulia, Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc), locuri interesante turistic și cultural, precum Salina Turda, mănăstiri (Sucevița)”, a arătat sursa citată.

Reprezentanții USV au menționat că stagiul a urmărit consolidarea noțiunilor practice de limbă română, imersiunea în cultura românească și întărirea coeziunii grupului de cursanți. Diversele vizite au răspuns, de asemenea, interesului științific al cursanților (în special al cadrelor didactice specialiste în geografie, istorie, literatură universală și comparată, limbi străine etc.).

Lectoratul de limbă română al USV de la Cernăuți a fost deschis în noiembrie 2014 în baza Protocolului de colaborare dintre USV și UNYF. În anul universitar în curs, numărul de cursanți înscriși este de 73.

 

loading...