Inundațiile au afectat în județul Suceava 201 kilometri de drum comunal și 3,1 km de drum județean, 26 km de străzi, 19 poduri, 138 podețe și 8 punți pietonale,dar și 88 de gospodării, 47 de locuințe, 115 anexe și 1046 fântâni

Pagubele produse în județul Suceava de precipitațiile abundente de la sfârșitul săptămânii trecute sunt evaluate în teren de patru comisii numite prin ordin de prefect.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava în cele două zile de avertizare  cod portocaliu de precipitații și hidrologic au fost mobilizate, în zonele afectate de inundații,  toate efectivele umane de la instituțiile din subordinea  Ministerului de Interne și de la celelalte structuri, care au intervenit exemplar la fața locului. “Vreau să mulțumesc pompierilor, polițiștilor,  jandarmilor,   și celorlalte structuri –SGA,  Delgaz, ACET, Trans Gaz – care au intervenit în cele două zile”, a spus prefectul Mirela Adomnicăi.

În prezent,  se lucrează la remedierea avariei de la  Magistrala de gaz Suceava-Rădăuți și la  evaluarea pagubelor produse de inundații.

Pentru podul de la  Milișăuți, de pe DN 2H, a fost întocmită documentația de constatare a avariei și înaintată către DRDP Iași, urmând ca lucrările să fie demarate  de aceasta în regim de urgență.

Pentru remedierea avariei produse   la Magistrala de gaz Suceava-Rădăuți,  în prezent echipele Delgaz Grid lucrează la devierea râului Suceava, pentru a putea interveni la conducta de gaz care subtraversează râul. Alimentarea cu gaz a consumatorilor casnici și a instituțiilor publice din Rădăuți a fost  preluată de către  un operator privat, chiar de la data producerii fisurii în conductă.

Sâmbătă, 30 iunie, cu sprijinul Delgaz s-a reluat alimentarea cu apă, prin    stațiile I, II  ale ACET-ului, de la Baia, astfel că în municipiul Fălticeni furnizarea apei potabile nu a fost întreruptă.

La Stația de captare a apei de la Berchișești, unde s-a produs o ruptură în digul de protecţie,  s-a intervenit cu sprijinul echipelor de la ACET  și   al Societății de Construcții   “Calcarul Pojorâta”. Aceasta din urmă a adus în zonă  10 mașini cu arocament, astfel că fisura din digul de protecție a fost reabilitată până la înălțimea digului.

Prefectura Suceava anunță că va fi inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern,  pentru sprijin financiar din Fondul de solidaritate

Pentru evaluarea faptică și valorică a pagubelor din  infrastructură raportate de primării, prin Ordin de Prefect au fost constituite  4 comisii de evaluare formate  din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență -ISU, Sistemului de Gospodărire a Apelor-SGA, Inspectoratului Județean în Construcții Suceava – IJSC.

Conform rapoartelor operative înaintate Prefecturii Suceava de 42 de localități, în afara avariilor menționate, inundațiile au afectat   88 de gospodării, 47 de locuințe, 115 anexe, 1046 fântâni, 19 poduri, 138 podețe și 8 punți pietonale.

De asemenea, apa a inundat 415 hectare de pășuni și fânețe, 423 hectare teren arabil, 2,2 kilometri rețele de apă, 0,4 km rețele canalizare, 4,35 km apărări de mal, 201 kilometri de drum comunal și 3,1 km de drum județean, 26 kilometri de străzi,

Pentru evaluarea pagubelor produse pe terenurile agricole, tot prin ordin de prefect  a fost numită  o comisie compusă din   reprezentanți de la  Direcția Județeană pentru Agricultură, Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Toate documentele de constatare și  evaluare a pagubelor produse vor sta la baza hotărârii pe care o va adopta Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care se va întruni în ședință extraordinară.

În  baza acestei hotărâri, prefectul județului Suceava și președintele Consiliului Județean Suceava vor  iniția un Proiect de Hotărâre de Guvern, prin care se va solicita sprijin financiar   din    Fondul de Solidaritate, se arată în comunicat.(N.B.)

loading...