Acasă Social Holzindustrie Schweighofer anunță că prelucrează aproximativ 6% din volumul total de lemn...

Holzindustrie Schweighofer anunță că prelucrează aproximativ 6% din volumul total de lemn recoltat din România și că importă 60% din consumul său intern din alte țări și că acționează pentru a se asigura că numai lemnul recoltat în mod legal este achiziționat și prelucrat


Intră acum și în grupul de

Holzindustrie Schweighofer, unul dintre cei mai importanți procesatori de lemn din Europa, cu trei fabrici de cherestea și două fabrici de panouri din lemn masiv în România, a introdus un plan extins de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului încă din ianuarie 2017, anunță compania.

„Din moment ce compania nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, ci cumpără materie primă de la furnizori, scopul companiei este de a se asigura că numai lemnul recoltat în mod legal este achiziționat și prelucrat. În plus, compania și-a luat de bună voie angajamentul de a nu achiziționa lemn din parcurile naționale, chiar dacă exploatarea este permisă în zonele tampon ale acestora. Holzindustrie Schweighofer prelucrează aproximativ 6% din volumul total de lemn recoltat din România. În anul 2017 compania a importat și a achiziționat intracomunitar aproximativ 60% din consumul său intern (Slovacia, Polonia, Republica Cehă, Austria și din alte țări)”, se arată în comunicat.

 

Holzindustrie Schweighofer a investit un total de 1 milion de euro în această arhitectură de securitate, pe care compania o îmbunătățește în mod continuu, în strânsă colaborare cu organizațiile de mediu și celelalte părți interesate, precizează sursa citată.



 

Sistemul de due diligence pentru livrările de material lemnos direct din pădure și pentru livrările din depozitele de buștean

Sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer este eficient atât pentru livrările de material lemnos direct din pădure către fabrici, cât și pentru lemnul care este transportat mai întâi la depozitele de buștean și apoi livrat la fabricile companiei.

Cele mai importante măsuri ale planului de acțiuni:

  • Sistemul Timflow de monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com.

  • Zero lemn din parcurile naționale
  • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer
  • Politică de  „deschidere” pentru organizațiile neguvernamentale

În conformitate cu principiul asumat de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a porților deschise pentru organizațiile non-guvernamentale.

  • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

  • O mai bună consultare cu părțile interesate

Holzindustrie Schweighofer și-a intensificat dialogul cu ONG-urile de mediu și ia în serios criticile și sugestiile aduse de acestea.

  • Verificarea electronică a cantităților livrate

Holzindustrie Schweighofer folosește un sistem de măsurare electronică 3D pentru a se asigura că toate cantitățile menționate pe documentele de transport corespund cantităților livrate.

Informații despre depozitele de buștean din România

Depozitele de buștean reprezintă o verigă naturală a lanțului de aprovizionare din industria lemnului. Pentru a putea valorifica superior lemnul, acesta este livrat în primă fază în depozitele de buștean, unde este secționat, sortat și livrat către diverși clienți. Pentru Holzindustrie Schweighofer este important ca în aceste depozite masa lemnoasă provenită din zonele tampon ale parcurilor naționale să nu fie amestecată cu masa lemnoasă pe care compania o acceptă pentru prelucrare.

Sistem de due diligence pentru depozitele de buștean

Holzindustrie Schweighofer are un sistem de due diligence foarte eficient pentru aceste depozite de buștean:

  • Fiecare furnizor trebuie să dovedească proveniența lemnului (act de punere în valoare și autorizație de exploatare). Acest lucru înseamnă că fiecare furnizor trebuie să dovedească exact de unde vine lemnul. Imediat ce experții în lanțul de aprovizionare din cadrul firmei Holzindustrie Schweighofer află că lemnul din parcurile naționale ajunge într-un depozit de buștean (lucru legal privind lemnul provenit din zonele tampon ale parcurilor naționale), compania nu acceptă livrări din acest depozit în perioada de timp în care acolo este livrat lemn din parcuri naționale.

  • Operatorul depozitului poate furniza masă lemnoasă către Holzindustrie Schweighofer în această perioadă de blocare doar dacă are alte locații de recoltare, aflate în afara parcurilor naționale, iar livrările se fac direct din pădure la fabricile companiei și sunt monitorizate prin Timflow. În general, livrările provenind de la un depozit de buștean la fabricile Holzindustrie Schweighofer sunt de asemenea monitorizate folosind Timflow.

Furnizorii companiei sunt desigur informați că Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn din parcurile naționale. Acest lucru este clar stipulat în contracte. Toți furnizorii sunt verificați în mod constant pentru a asigura conformitatea cu această reglementare.

Proiecte-pilot pentru consolidarea arhitecturii de securitate pentru depozitele de buștean

 

Holzindustrie Schweighofer, împreună cu organizațiile de mediu și cu cercetători, lucrează în prezent la mai multe proiecte-pilot, pentru a investiga posibilitatea de monitorizare a fiecărei piesă de buștean și pentru validarea originii lemnului. Acest lucru ar putea îmbunătăți arhitectura de securitate la depozitele de buștean. Scopul este acela de a dezvolta un sistem practic și independent de audit – care în prezent nu există la nivel industrial.

Tehnicile posibile în curs de testare și implementate în proiectele pilot sunt:

  • Monitorizarea fiecărei piese de buștean cu ajutorul unor tehnologii ce folosesc etichete cu coduri de bare sau cu ajutorul dispunerii inelelor de creștere;
  • Validarea originii lemnului cu ajutorul analizelor izotopice sau spectroscopice;
  • Monitorizarea parchetelor de exploatare cu ajutorul dronelor.

După introducerea Timflow la toți furnizorii companiei, în aprilie 2017, Holzindustrie Schweighofer dorește, de asemenea, să își asume un rol de pionierat în implementarea unui sistem de monitorizările piesă cu piesă a livrărilor cu buștean. Compania va informa publicul imediat ce se vor înregistra progrese în acest sens.(C.P.)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version