Polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava au desfășurat o amplă acțiune în piețe și târguri pentru prevenirea pestei porcine


Intră acum și în grupul de

Polițiștii și specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au desfășurat, în perioada 28 – 29 iulie 2018, ample acțiuni de control în piețe și târguri pentru prevenirea pestei porcine și pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, polițiștii au urmărit și legalitatea actelor de comerț, menținerea ordinii și liniștii publice și respectarea legislației rutiere inclusiv în ceea ce privește transportul de marfă în zona târgurilor și piețelor.

Astfel, zilnic, între orele 05.00 – 09.00, polițiștii și specialiștii din cadrul DSVSA Suceava au organizat şi executat acţiuni pe raza judeţului Suceava, fiind verificate 24 de unități economice care își desfășoară activitatea în cadrul târgurilor sau în zona acestora.

„Au fost aplicate de către polițiști 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.030  lei, din care: 3 sancţiuni contravenţionale la Hg. 984/2005; 4 sancţiuni contravenționale la Lg 12/1990 rep., 2 sancţiuni contravenționale la  Lg. 145/2014; 6 sancţiuni contravenționale la OUG 195/2002 rep.”, a arătat Poliția Suceava.

Totodată, polițiștii împreună cu specialiștii DSVSA Suceava au acționat în data de 28 iulie în târgul organizat în orașul Vicovu de Sus, fiind efectuate controale în trafic și aplicate 2 amenzi a cate 720 lei fiecare pentru transport animale fara documente de proveniență și/sau neidentificate.

De asemenea, au fost efectuate și controale în incinta pieței fiind confiscate 41,8 kg produse alimentare(preparate carne/conserve/lactate) și aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 2800 lei.

Ulterior, în data de 29 iulie 2018, polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava s-au deplasat în târgul din localitatea Verești, fiind aplicate 3 amenzi a câte 600 lei fiecare pentru transport animale fără documente de proveniență și/sau neidentificat.

Polițiștii atrag atenția că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare având în vedere pericolul crescut reprezentat de această gravă boală pentru regnul animal.

„Polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava solicită cetățenilor să anunțe de îndată la medicul veterinar eventualele cazuri de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora, în vederea examinării și recoltării probelor de laborator. De asemenea, informăm cetățenii că este interzisă comercializarea animalelor, inclisiv a porcilor în târgurile de animale. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând riscul de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă un impact social puternic din punct de vedere economic”, a menționat Poliția Suceava.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de