Mesaj emoționant al generalului de brigadă Ion Burlui, după o carieră de peste 38 de ani: „Am avut o viață profesională ca o minune. Nu regret și nu aș schimba nimic dacă ar fi să o iau de la capăt”

La finalul unei cariere de peste 38 de ani, fostul comandant al pompierilor militari suceveni, generalul de brigadă dr. Ion Burlui, a transmis un mesaj emoționant, în care a vorbit despre începuturile activității sale, dar și despre bucuriile și satisfacțiile carierei în slujba cetățenilor.

Vă prezentăm integral mesajul generalului de brigadă Ion Burlui:

„O viață de om într-o filă de carte, o filă de carte pentru o viață de om. 38 de ani… Mulți, puțini, au trecut într-o clipă.

În iunie 1980 intram pe poarta acestei unități militare de pompieri pentru a întocmi dosarul de candidat, în vederea susținerii examenului de admitere la Școala Militară de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne – Arma Pompieri.

Aveam în spate un sac plin de speranțe și idealuri, iar în mână unul gol, în care speram să adun realizările.

Treptat, ofițerul, șef de promoție 1983 – arma pompieri, a început să umple sacul cu realizări, una câte una, pornind de la două promoții de ofițeri, iar sacul de speranțe și idealuri s-a golit prin metamorfoza acestora.

Când eram în școala militară, mă gândeam să ajung la final de carieră în gradul de maior. Nu mă gândeam că viața, sub aripa lui Dumnezeu, va fi atât de darnică cu mine. Chiar dacă am stat 9 ani comandant de pluton, cu portharta pe șold, am crezut în rezultatele și răsplata muncii cinstite, corecte, pas cu pas, treaptă cu treaptă.

La 31 de ani eram comandant de companie la Suceava, la 34 de ani, locțiitor comandant de grup de pompieri, la 43 de ani eram colonel, iar la 48 de ani comandant de unitate/inspector șef. Era mai mult decât mă așteptam. În anul 1990 am fost printre cei cinci ofițeri de pompieri care au defilat pe sub Arcul de Triumf din Capitală, pentru prima dată, după anul 1945.

Am fost onorat să conduc această unitate, după mari comandanți, colonel Nicolae Tuică, colonel Ghiorghe Isar, colonel Eugen Găitan, care au scris istorie printre pompieri, ori Inspectoratul General, după general-locotenent Ionel Crăciun, general-locotenent Vladimir Secară sau general-maior Gheorghe Briceag.

Plec la pensie cu sentimentul datoriei împlinite.

Nu am făcut niciodată pasul în spate, mi-am asumat responsabilitatea rezultatului, indiferent care era acesta. Tot așa cum, Poligonul de la Siret, obiectivul pe care mi l-am propus la venirea pe funcție, a funcționat doi ani prin ordin de inspector șef, fiind al 13-lea poligon din lume. Acum, proiectul de fonduri europene, este în faza semnării cererii de finanțare. Las un colectiv de profesioniști, în măsură să-și îndeplinească misiunile.

Am avut o viață profesională ca o minune. Nu regret și nu aș schimba nimic, dacă ar fi să o iau de la capăt. A fost o onoare și un privilegiu pentru mine să fiu comandantul acestei unități, numai cu oamenii din subordine și colaboratorii mei am obținut toate aceste realizări.

Să vă dea Dumnezeu sănătate, să vă ocrotească pe timpul misiunilor și să fiți uniți între voi.

„Să lăsăm faptele să vorbească în locul cuvintelor” trebuie să fie sloganul care să vă călăuzească”, a transmis generalul de brigadă Ion Burlui.

Precizăm că preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 25 iunie 2018,  decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă – cu o stea- Ion Burlui, din Ministerul Afacerilor Interne, la data de 30 iunie.

De asemenea, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Suceava de la sfârșitul lunii iunie general de brigadă Ion Burlui a fost onorat cu “Distincție de excelență pentru întreaga activitate depusă în slujba sucevenilor și în coordonarea  celor mai dificile situații de urgență”.

General de brigadă Ion Burlui s-a născut în anul  1961, în comuna Mălini, județul Suceava.

În anul 1983 a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi din București, școală aparținând de  Ministerul de Interne,  fiind absolvent cu   diplomă de ofițer, arma Pompieri.

În perioada 1985-1990, a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Management, iar ulterior a urmat doctoratul, fiind astăzi doctor în economie.

Întreaga activitate a generalului Burlui este legată de gestionarea situațiilor de urgență.

În perioada 1983-1987 a fost comandat de pluton și ofițer instructor la Școala militară de ofițeri activ a Minisaterului de Interne.

Începând din 1987 a ocupat funcțiile de locțiitor de comandant, la Grupul de Pompieri Suceava, de  comandant al Companiei de Pompieri Suceava, în perioada 1995-2004 fiind adjunct al comandantului Unității pentru logistică al Grupului de Pompieri “Bucovina” Suceava, iar între anii 2004-2007 a fost șef serviciu la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, nou înființat. Din 2007, timp de 2 ani, a a fost prim adjunct al ISU Suceava, iar în 2009 a fost numit inspector șef al ISU “Bucovina” Suceava.

Generalul Ion Burlui are o experiență deosebită și ca pompier, fiind prezent și  activ în situații de urgență dramatice, care au impus și intervenția sa în prima linie.