Polițiștii suceveni au desfășurat la început de an școlar mai multe activități de prevenire a accidentelor rutiere generate de indisciplina pietonală

Poliția Județeană Suceava atrage atenția că indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, începând cu data de 1 septembrie 2018, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au inițiat activități de creștere a gradului de siguranță a minorilor sub sloganul „Recapitulare la siguranță”, având în vedere finalizarea vacanței de vară și debutul noului an școlar.

Un capitol aparte al activităților îl constituie siguranța rutieră a elevilor, fiind implementate concepte preventive noi, cu titlu de bune practici în vederea responsabilizării participanților la trafic.

„În prima zi de școală elevii din patru unități de învățământ au fost așteptați de polițiști cu treceri de pietoni personalizate și inscripționate cu mesaje preventive. Conceptul a fost bine primit atât de elevi, cât și de părinți și profesori, fiind deja formulate cereri pentru extinderea proiectului și la alte unități de învățământ”, a menționat sursa citată.

După primele două zile de școală, pe raza municipiului Suceava, peste 30 de polițiști rutieri și de ordine publică au ieșit în teren pentru a supraveghea traficul în zona trecerilor de pietoni din proximitatea unităților de învățământ și a evalua modul de însușire a recomandărilor preventive de către participanții la trafic – pietoni sau șoferi.

La desfăşurarea acţiunii au fost utilizate vehiculele neinscriptionate din dotarea IPJ Suceava şi aparatura pentru captare imagini de pe radarele omologate si aparatele laser TrueCam. Puşi în faţa imaginilor filmate atât pietonii cât şi şoferii care nu au respectat legea au recunoscut că actele lor puteau duce la adevărate tragedii.

„Din păcate, inclusiv pe trecerile de pietoni persoanlizate cu marcaje preventive au fost identificați elevi care foloseau telefonul mobil în timpul deplasării, fapt ce distrage atenția de la trafic și sporește riscul victimal.

Au fost legitimate peste 250 de persoane, fiind consiliate și fiindu-le oferite de către polițiști materiale preventive. O nouă trecere de pietoni (din zona Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare”) a fost inscriptionata cu mesajul preventiv Nu folosi telefonul mobil”, a menționat IPJ Suceava.

Poliția Suceava a mai arătat că părinților și profesorilor le-au fost prezentate și datele statistice care arată o realitate crudă: 57 de persoane decedate în accidente rutiere în acest an, din care peste o treime ca urmare a indisciplinei pietonale sau neacordării priorității de trecere.

Polițiștii rutieri au ridicat și 4 permise de conducere și au aplicat 12 sancțiuni contravenționale.

Şi în perioada următoare, poliţiştii vor continua activitățile de informare și responsabilizare a participanților la trafic, acţionând totodată cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

„Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

Mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebuzi să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea”, subliniază Poliția Suceava.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

ATENȚIE PĂRINȚI!

►Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;

►Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;

►In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici  !

(M.T.)