Polițiștii suceveni au prezentat șoferilor și pietonilor clipuri care surprind evenimente rutiere grave și au oferit copiilor veste reflectorizante, pentru a marca Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Suceava a desfășurat miercuri, 19 septembrie a.c., acțiuni preventive și de responsabilizare în contextul derulării Proiectului EDWARD, iniţiat de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa – TISPOL, care îşi propune ca ziua de 19 septembrie să fie Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere.

„Edward ne invită să promitem cu toții că vom reaminti familiei, prietenilor și colegilor să sporească atenția la volan, vom conduce cât mai prudent și vom respecta regulile de circulație atât la volan, cât și pe motocicletă sau bicicletă, pornim farurile pentru a fi mai vizibili în trafic, suntem atenți și sporim vigilența în preajma pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor, copiilor, persoanelor în vârstă sau vom conduce cu o viteză care este, în același timp și legală și sigură.  Mesajul polițiștilor este să acordăm o atenție deosebită atunci când conducem în apropierea școlilor ori în zone unde sunt mulți copii, să nu conducem niciodată sub influența alcoolului sau a medicamentelor ori substanțelor care ne-ar putea afecta siguranța, să ne asigurăm corespunzător și păstrăm distanța de siguranță în mers, să purtăm întotdeauna centura de siguranță și avem grijă ca și cei care călătoresc cu noi să o poarte. Nu vom folosi telefonul mobil în timp ce conducem, nu ne lăsăm distrași de nimic din interiorul sau exteriorul mașinii ori din mintea noastră şi vom fi un exemplu pentru cei care călătoresc cu noi, conducând calm şi sigur”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul-șef Ionuţ Epureanu.

El a menționat că pentru promovarea acestor mesaje și recomandări, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier și Serviciului Ordine Publică au cosntituit mai multe echipe care s-au deplasat în teren pe raza județului.

Astfel, șoferii și pietonii au fost opriți în trafic, fiindu-le prezentate pe tablete electronice clipuri cu durată de 30 de secunde care surprind momentele unor evenimente rutiere grave înregistrate. Cu toții au recunoscut că au făcut greșeli similare celor din filmele de prezentare și doar norocul și providența au făcut ca destinul să nu fie tragic.

Comisarul-șef Ionuţ Epureanu a mai spus că o atenție deosebită este acordată în continuare  educației rutiere a tinerilor.

„Cu titlul de bune practici, în baza unui parteneriat educațional cu o unitate bancară, toți elevii din clasele 0 și 1 din școlile generale din orașul Gura Humorului vor primi veste reflectorizante. Pentru început, au primit aceste veste elevii Școlii Generale nr. 1, alte 350 de veste urmând a fi distribuite în perioada următoare de către polițiști elevilor în cadrul unor acțiuni de prevenire și informare”, a mai arătat Epureanu.

El a subliniat că accidentele de circulaţie lasă în urmă vieţi distruse, familii îndoliate sau persoane invalide. Media zilnică la nivelul Uniunii Europene este de 70 morți/zi.

În ultima perioadă pe drumurile publice din județul Suceava s-au înregistrat zilnic accidente de circulaţie în urma cărora au fost rănite persoane, iar vinovaţi de producerea acestora sunt cei care nu respectă regulile de circulaţie.

(M.T.)

 


Intră acum și în grupul de