91 de cadre didactice și studenți s-au înscris la cursurile Lectoratului de limbă română al USV de la Cernăuți

Miercuri, 19 septembrie 2018, a avut loc deschiderea celui de-al cincilea an de existență a Lectoratului de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) din cadrul Universității Naționale Yurii Fedkovici din Cernăuți (UNYF), creat în baza acordului de cooperare privilegiată dintre cele două instituții de învățământ superior.

Potrivit unui comunicat de presă al Lectoratului de limbă română al USV de la Cernăuți, pentru anul universitar 2018-2019 sunt înscriși până în prezent 91 de cursanți, dintre care 58 sunt începători, proveniți în majoritate din rândurile cadrelor didactice și ale studenților de la UNYF.

„Putem spune că aceste efective s-au triplat la începutul anului în curs, întrucât în prima săptămână a anului 2017-2018 erau doar 30 de înscriși, cifră care a ajuns în săptămânile și lunile ulterioare la aproximativ 80 de persoane. La finalul anului, unii dintre acești cursanți au participat și la sesiunea anuală de evaluare a competențelor lingvistice în limba română, 19 dintre ei fiind declarați admiși”, a arătat sursa citată.

Cursurile sunt asigurate de asistent univ. dr. Gina Puică și distribuite pe nivele de la A1 la C1 (conform Cadrului European de Referință).

Cursurile de limbă și cultură română sunt completate de ateliere de traduceri (ucraineană-română) și de un seminar de limbă, cultură și civilizație românească, destinate cu precădere cursanților avansați.

„De-a lungul celor două semestre, ca și în anii precedenți, se vor adăuga numeroase activități extra-curriculare (aplicații practice în România, vizite ghidate în regiunea Cernăuți, manifestări științifice și culturale etc.), menite să consolideze și să aprofundeze cunoștințele și competențele cursanților și să le întărească spiritul de solidaritate întru limba și cultura română”, au menționat reprezentanții Lectoratului de limbă română al USV de la Cernăuți.

Conform sursei citate, tot în data de 19 septembrie, Consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, aflat la încheierea misiunii diplomatice la Cernăuți, a mulțumit lectorului de română, transmițându-i „un mesaj de felicitare pentru activitatea de promovare a limbii și culturii române la instituția de învăţământ superior din Cernăuți”.

(M.T.)