Desfășurare de forțe terestre și aeriene în zona Pojorâta unde ISU Suceava a simulat intervenția la un incendiu într-o pădure, în cazul unui accident rutier în zonă montană produs din cauza fumului degajat, precum și o asanare pirotehnică


Intră acum și în grupul de

 

Pompierii militari suceveni au organizat, vineri, un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu la fond forestier, pe raza Ocolului Silvic Pojorâta, intervenția în cazul unui accident rutier în zonă montană, precum și o asanare pirotehnică.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, slt Alin Găleată, a arătat că scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unui incendiu la fondul forestier, în zona imediat apropiată de drumul judeţean DJ 175B Transrarău. Astfel, în jurul orei 9:00, prin intermediul numărului unic de urgență 112, mai mulți turişti anunţă faptul că se vede fum în pădure pe partea dreaptă a carosabilului, sens de mers Pojorâta – Rarău.

La sosirea forţelor de intervenţie (pompierii militari, împreună cu lucrători ai Ocolului Silvic Pojorâta), s-a constatat că din cauza componenţei vegetale a fondului forestier şi a caracteristicilor reliefului, s-au format curenţi ascendenţi care au favorizat dezvoltarea incendiului către nord şi a cuprins o suprafaţă cu un front cu adâncimea de 5 metri, pe o lungime de 1 km, iar o altă suprafaţă de 1 ha de pădure era deja arsă.

Având în vedere topografia terenului unde s-a produs incendiul, complexitatea acţiunilor de stingere, evoluţia în timp precum şi tendinţa de  propagare a acestuia, s-au luat mai multe măsuri, printre care și solicitarea în sprijin a unui elicopter cu sistem Bambi-Bucket de la Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, din cadrul Inspectoratului General de Aviaţiei al Ministerului Afacerilor Interne.

Din cauza fumului rezultat de la incendiul de fond forestier, pe drumul judeţean se produce un accident rutier. În urma evenimentului a rezultat rănirea gravă a doi pasageri, aflaţi într-un autoturism care a părăsit partea carosabilă şi s-a prăbuşit în prăpastie.

La locul accidentului s-au deplasat pompieri militari, lucrători ai SVSU Pojorâta, precum şi o echipă de alpinişti de la Serviciul Public Salvamont Suceava.

Cele două persoane au fost descarcerate și li s-a acordat primul ajutor medical. Ulterior au fost extrase din prăpastie, cu ajutorul alpiniştilor, şi predate către ambulanţele SMURD.

O ultimă situație tactică, a presupus că în urma acţiunilor de limitare a propagării incendiului s-a descoperit un element de muniţie rămasă neexplodată, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ce punea în pericol populaţia din zonă şi acţiunea de intervenţie.

Echipa Pirotehnică s-a deplasat către locul intervenţiei. Zona a fost balizată şi s-a executat recunoaşterea. Au fost realizate lucrările genistice specifice și s-au ridicat în total trei elemente de muniţie neexplodate, care au fost transportate și depozitate provizoriu, până la distrugerea lor într-un poligon autorizat.

 

„Scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de incendii la fondul forestier și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și structurile competente, participante la exercițiu, respectiv structurile M.A.I din judeţul Suceava, Direcţia Silvică Suceava, Comitetul Local și Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Pojorâta, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, Serviciul Public Salvamont Suceava, precum și agenţi economici din zonă”, a menționat slt. Alin Găleată.


Intră acum și în grupul de