Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului marcată la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare” din Cajvana


Intră acum și în grupul de

Și la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare” din Cajvana s-a marcat Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului. Activitatea a avut loc în cabinetul de istorie al liceului și a fost coordonată de doamna profesoară de istorie Ureche Casandra și domnul director coordonator, profesor de istorie Robu Nicolae.

Pe parcursul întregii activități, elevii claselor a IX-a, a X-a și a XII-a au discutat și au aflat totodată date despre evenimentele tragice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre crimele săvârșite de regimul antonescian împotriva evreilor, mai ales privind deportarea și exterminarea acestora în Transnistria.

“Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România” s-a intitulat referatul întocmit și prezentat în debutul activității de către profesoara de istorie Ureche Casandra, iar elevii au putut afla astfel despre importanța acestei zile.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut loc o monstruozitate. Conducătorii Germaniei naziste au decis exterminarea tuturor evreilor din Europa. Pentru aceasta au construit lagăre de exterminare unde evreii erau ucişi prin gazare cu ziklon B şi cadavrele erau arse. Aşa au dispărut aproape 6 milioane de evrei.

După război Naţiunile Unite au hotărât comemorarea anuală a victimelor Holocaustului la 27 ianuarie. În această zi din anul 1945 a fost eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz, de către sovietici. Unele state au ales această dată şi ca zi naţională de comemorare. România a stabilit din 2004,  ziua de 9 octombrie ca zi naţională de comemorare a victimelor Holocaustului românesc, pentru că în această zi a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

S-au vizionat imagini din filme documentare și artistice privind Holocaustul, referate, prezentări power-point realizate de elevi şi profesori după cum urmează: eleva Negrușer Anamaria din clasa a X-a A a prezentat un material  care a avut în vedere “Holocaustul în Europa” cu referire la rasismul și antisemitismul promovat de Germania nazistă, iar elevele Strugar Anuța și Titieni Gabriela, din aceeași clasă au comentat și dezbătut pe baza ppt-ului “Istoria Evreilor. Holocaustul din România”.

Documentarul întocmit și prezentat de domnul director coordonator, profesor de istorie Robu Nicolae s-a intitulat “Mărturii din infern ale Olgăi Gavor”. Toți cei prezenți au putut asculta și urmări o parte din mărturiile Olgăi Gavor, supraviețuitoare a Holocaustului, despre experiența traumatizantă prin care a trecut.

Activitatea a fost completată de expoziția de desene ale elevilor cu tema „Holocaustul nu trebuie uitat“.

La activitate a fost prezent și domnul director adjunct, profesor de istorie Ciotu Iulian.

Prof.înv.primar SESERMAN LIDIA LOREDANA

Responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Ștefan cel Mare, Cajvana


Intră acum și în grupul de