Peste 200 de polițiști suceveni au participat la o amplă acțiune pentru prevenirea furturilor și înșelăciunilor comise de infractorii voiajori

Polițiștii suceveni au organizat o amplă acţiune, în perioada 19 – 22 octombrie 2018, pentru prevenirea furturilor și înșelăciunilor comise de infractorii voiajori, fiind vizată în special zona sudică a judeţului, dar și zonele din proximitatea principalelor drumuri naționale și europene care tranzitează județul.

Potrivit IPJ Suceava, peste 200 de poliţişti au fost prezenţi pe drumurile europene, naţionale şi judeţene care fac legătura cu judeţele Mureş, Harghita, Neamţ, Iaşi, Botoșani și Bistrița Năsăud. De asemenea, acţiunea s-a derulat şi în celelalte zone ale judeţului.

Au participat poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava şi poliţiştii judiciarişti de la nivelul subunităţilor, dar şi poliţiştii de ordine publică şi poliţiştii rutieri pentru oprirea în trafic a vehiculelor.

De asemenea, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii din cadrul Grupului de lucru constituit la nivel județean pentru gestionarea problematicii preventive au desfășurat activități de instruire și informare în teren. Administratorii și angajații benzinăriilor din proximitatea drumurilor naționale și europene au fost instruiți cu privire la modul de abordare al infractorilor voiajori, aceștia solicitând în general date despre diverse persoane din localitățile limitrofe, asumându-și false calități de membri ai familiilor etc.

De asemenea, au fost desfășurate instructaje cu angajați ai unităților bancare, ai salilor de jocuri si unităților economice, în vederea responsabilizării acestora pentru a nu oferi persoanelor necunoscute date și informații cu privire la cetățeni din comunitate sau bunurile și valorile deținute de către aceștia.

Poliția Suceava a menționat că au fost desfășurate peste 20 de activități în sistem integrat de către structurile operative și polițiștii de prevenire.

„Au fost constatate 4 infracțiuni, din care 3 în flagrant. De asemenea, a fost pus în executare un mandat european de arestare și a fost identificat un autoturism furat. Poliţiştii au aplicat 137 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 58.186 lei.  De asemenea, au fost reţinute 5 permise de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare. Au fost oprite şi controlate peste 200 de autovehicule. Au fost verificate, introduse în bazele de date şi aplicaţiile poliţiei, fotografiate şi amprentate 120 de persoane”, a precizat IPJ Suceava.

În cadrul acțiunii a fost identificat pe raza municipiului Suceava un autoturism în valoare de aproximativ 30.000 euro, reclamat furat de către autoritățile poloneze.

De asemenea, în cadrul acțiunii au fost identificați doi bărbați din Mun. Bîrlad, jud. Vaslui și din Mun. Roman, jud. Neamț autori ai unor infracțiuni de „înșelăciune” prin metoda șmen, comise în lunile septembrie și octombrie pe raza jud. Suceava, fiind documentată activitatea infracțională a acestora.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori, Poliția Suceava recomandă cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.

Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.

„De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de  cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.  De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.  Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.  În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!”, a transmis Poliția Județeană Suceava.

(M.T.)