Un consilier județean PSD s-a plâns de prețul mare al lemnelor de foc și cere un program județean de introducere a gazului natural. Flutur a prezentat consilierilor județeni un proiect de extindere a rețelelor de gaze naturale propus de Transgaz


Intră acum și în grupul de

Consilierul județean PSD Suceava Simion Sticleț s-a plâns, luni, în plenul Consiliului Județean Suceava de prețul mare al lemnelor de foc și a cerut realizarea unui proiect județean de introducere a gazului natural în localități pentru asigurarea încălzirii în locuințe.

Sticleț a spus că este nevoie de extinderea rețelei de conducte magistrale și de distribuție a gazului natural în special în zona Rădăuți arătând că aceasta ar trebui să fie o prioritate în condițiile în care încălzirea cu lemne de foc este foarte scumpă.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a primit din partea operatorului național Transgaz o scrisoare în care i se prezintă intenția companiei de a realiza două trasee magistrale.

Astfel, potrivit lui Flutur, unul dintre trasee este pe vechiul traseul din programul „Utilități și Mediu la Standarde Europene”, program pe care Transgaz și-a asumat să îl continue, spre Păltinoasa-Vicov, iar altul este de la Bunești spre Liteni-Dolhasca.

El a arătat că acest traseu traversează localități cu foarte mulți locuitori, circa 70.000 de posibili consumatori.

„Noi propunem și alte trasee mai scurte. Dacă nu vor veni tot ei cu aceste trasee mai scurte, încă patru-cinci, nu au bani primăriile să se conecteze”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a arătat că realizarea de distribuții de 3-5 până la 7 kilometri, ar fi acceptabil pentru autoritatea locală, dar că distanțe mai lungi, pun probleme.

„Ce fac cei de pe Valea Solonețului de unde, culmea, avem sonde de gaz metan. Trebuie să se mai construiască o magistrală. Cei care vin din zona Berhișești, Drăgoiești, Liteni-Moara și Ciprian Porumbescu și Horodniceni, pe distanțe de 5-7-10 kilometri cel mult ar trebui să se constuiască o magistrală”, a spus Flutur.

El a apreciat că trebuie să se aibă în vedere un proiect integrat, un program guvernamental pe conducte de medie presiune pentru că altfel nu ajunge la consumator.

Președintele Gheorghe Flutur a menționat că există în PNDL un asemenea program, dar că nu este activ și că ar trebui activat și că în județul Suceava ar trebui să primească cu prioritate localitățile care sunt plătitori la proiectul ”Utilități și mediu” și apoi ceilalți.

El a mai spus că blocajul în realizarea conductei de gaz natural Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei este legată de trecerea prin fond forestier în condițiile în care există un litigiu între Romsilva și Arhiepiscopia Sucevei privind dreptul de proprietate.(T.B.)


Intră acum și în grupul de