Vasile Rîmbu: Spitalul Județean Suceava vrea să certifice Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici. Ar fi a patra unitate de top din țară în tratamentul pacienților cardiaci critici


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat joi, după inaugurarea modernizării și extinderii Secției de cardiologie din această unitate spitaliceacă suceveană că își propune inițierea procedurii de certificare a unei  Unități de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC) cu scopul salvării de vieți omenești.

El a explicat că în structura actuală a Secției de cardiologie funcționează un compartiment de terapie intensivă coronarieni, iar în condițiile extinderii și dotării cu echipamente performante a acestei secții, propune certificarea de Ministerul Sănătății a  Unității de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC).

Rîmbu a menționat că această unitate va funcționa unitar în cadrul Secției de cardiologie și va fi echivalată drept unitate de terapie intensivă de categoria a doua.

Potrivit acestuia, USTACC va funcționa cu un număr de 15 paturi, activitatea va fi coordonată de un medic coordonator, medi primar cardiolog care, împreună cu alți trei medici primari din secția de cardiologie care au pregătirea corespunzătoare, atât teoretică, dar și practică în resuscitarea cardiorespiratorie vor îngriji pacienții cardiaci.

În această unitate personalul mediu și auxiliar va fi coordonat de o asistentă coordonatoare cu pregătire suplimentară, respectiv atestarea pentru resuscitarea respiratorie și cerebrală și electrocardiografie generală, a menționat managerul SJU Suceava subliniind că în această secție sunt angajate șase asistente cu pregătire corespunzătoare.

Vasile Rîmbu a mai spus că dotarea cu echipamente și apartură medicală a USTACC corespunde standardelor din legislație, existând un monitor conectat cu o stație de monitorizare centrală, seringi automate, aparat EKG cu 12 canale mobil, electrocardiograf transtoracic mobil, acces la aparat mobil de radiologie, la coagulometru, la aparat de măsurare a gazelor sangvine, echilibru acido-bazic, electroliți, hemoglobină, glicemie, lactat, glucometru, cărucior de resuscitare, sistem de sterilizare a sondei transesofagiene, holtere EKG și tensiune arterială.

„Cu dotarea a încă două defibrilatoare cu pacemaker extern și stimulatoare cardiace temporare USTACC din secția noastră de cardiologie va putea fi certificată de Ministerul Sănătății și astfel Spitalul Județean de Urgență Suceava va activa ca o unitate de top în tratamentul pacienților cardiaci critici”, a declarat Rîmbu.

El a menționat că în țară mai funcționează USTACC la Spitalul de Urgențe Floreasca, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic de Urgențe Tg. Mureș, datele fiind pentru anul 2017. (T.B.)


Intră acum și în grupul de