Diabetul nu omoară, complicațiile da


Intră acum și în grupul de

Diabetul afectează milioane de oameni la nivel mondial, fie că este vorba despre cei care trăiesc cu această boală, fie că sunt rudele, prietenii sau cunoscuții lor. Indiferent de tip, diabetul nu este deocamdată curabil. Odată ce a apărut boala, ea poate fi doar ținută sub control.

Cele mai cunoscute consecințe ale bolii

Dacă diabetul nu este identificat la timp și nu este tratat corect, în timp se ajunge la boli grave. Progresiv, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, rinichii, ochii și nervii. 50% dintre diabetici își pierd viața din cauza bolilor cardiovasculare (mai ales boli cardiace și atac cerebral), iar 10-20% mor din cauza insuficienței renale.

Afectarea pe termen lung a vaselor mici de sânge (capilare) din ochi duce la boala numită retinopatie diabetică, o cauză importantă a orbirii. După 15 ani de diabet, circa 2% din oameni ajung să nu mai vadă, iar 10% au probleme grave de vedere.

Distrugerea nervilor (neuropatie diabetică) afectează aproape jumătate din persoanele cu diabet. Această complicație a diabetului are urmări dintre cele mai grave. Sunt multe probleme care pot să apară ca urmare a neuropatiei diabetice, dar simptomele comune sunt furnicăturile, durerea, slăbiciunea și pierderea sensibilității în mâini și picioare. În combinație cu circulația redusă a sângelui, neuropatia piciorului crește riscul de apariție a ulcerațiilor, ajungându-se în cazuri extreme chiar la amputații.

Riscul general de deces al diabeticilor este cel puțin dublu față de cel al persoanelor care nu au dobândit această boală.

 

”La persoanele cu diabet zaharat, pe parcursul vieții,  riscul de a face o ulcerație la nivelul membrelor inferioare este de până la 25 %,iar recidivele sunt extrem de frecvente: 40 % la un an, 60% la 3 ani și 65% la 5 ani.

 

Perspectiva cea mai înfricoșătoare la pacienții cu diabet zaharat este amputația efectuată, la nivel mondial, 1 la circa 20 secunde, în România estimându-se că circa 48% din amputațiile netraumatice sunt efectuate la pacienții cu diabet zaharat. De reținut că 85% din amputații sunt precedate de ulcerații. Rata de supraviețuire la 5 ani după o ulcerație la un pacient cu diabet zaharat este de 50 – 60 %, pentru ca după o amputație să fie de 28,6%.

Diagnosticul clinic nu reușește identificarea cazurilor de afectare vasculară decât în cel mult 50% din cazuri. Pentru a se evita amputațiile, regula de aur este efectuarea înaintea oricărei amputații a unei angiografii a membrelor inferioare. Se vor putea evalua cu exactitate  posibilitățile de salvare a unui membru prin tratament endovascular – dilatații arteriale sau implantarea de stenturi, care pot restabili rapid și eficient fluxul sanguin.” declară Dr. Mihai Jr. Crețeanu, cel care a înființat la Suceava Centrul de tratament endovascular al piciorului persoanei cu diabet și șeful Departamentului de Angiografie a Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.


Intră acum și în grupul de