Adolescent din Mălini, rănit după ce o petardă i-a explodat în mână

Un tânăr de 17 ani, din comuna Mălini, a ajuns la Spitalul Județean Suceava după ce o petardă i-a explodat în mână.

Potrivit IPJ Suceava, adolescentul a ajuns la spital duminică seară, fiind diagnosticat cu „plăgi tăiate la degetele 1,2,3 mâna dreaptă, produse prin foc, explozie petardă”.

Poliția Suceava a precizat că duminică, la ora 13.20, tânărul a plecat pe jos de la domiciliul său către un magazin mixt din localitate, iar pe acostamentul D.J. 209B a găsit o petardă cu învelișul din carton și care era prevăzută cu fitil. Din curiozitate, a dat foc fitilului, însă timpul până la explozie a fost foarte mic, fapt pentru care acesta a fost rănit la mâna dreaptă.

„Minorul s-a deplasat înapoi la domiciliu unde a rămas până în jurul orei 19.00 și deoarece se simțea rău, rudele l-au transportat cu un autoturism la Spitalul Județean Suceava unde a primit îngrijiri de specialitate, fără a rămâne internat”, a precizat IPJ Suceava.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, prin  structura specializată  Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, organizează acţiuni zilnice de control în vederea identificării şi sancţionării agenţilor economici, dar şi a persoanelor fizice care încalcă legea comercializând fără drept către populaţie articole pirotehnice interzise.

Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice    au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”.

Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, daca nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician  autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor  pirotehnice din categoria 1 si P1 , ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a  sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii  unor venituri  facile prin care se eludează  legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri,  poliţia suceveană doreşte  implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea  organelor de poliţie a  faptelor ce pot constitui  ilegalităţi la regimul  articolelor pirotehnice.

(M.T.)