Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, celebrată pe 1 Decembrie, va fi marcată şi în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

O dezbatere cu tema “Stop SIDA! Informează-te despre HIV!” va fi organizată miercuri, 5 decembrie, la DSP Suceava, în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, acţiunea fiind inclusă în cadrul evenimentelor de marcare a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA, ce se celebrează anual, în data de 1 Decembrie.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, care se celebrează, anual, în data de 1 decembrie, începând din anul 1988, oferă oamenilor din lumea întreagă oportunitatea de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi sprijin celor diagnosticați cu această maladie și de a-i comemora pe cei care au murit din cauza bolilor asociate SIDA.

Ea a spus că în acest an campania de informare, educare şi comunicare, care se va desfăşura sub sloganul “STOP SIDA!  INFORMEAZĂ-TE DESPRE HIV!”, are ca scop

conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală.

Printre obiectivele campaniei se numără accesul necondiţionat la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport social,  reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV,

informarea şi educarea populaţiei, în special a grupurilor cu risc HIV/SIDA, dar şi combaterea stigmatizării și discriminării legate de HIV/SIDA.

“La nivel mondial, în anul 2017, un număr de 36,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 35 milioane adulți și 1,8 milioane copii. Aproximativ 75% din persoanele infectate știau că au HIV/SIDA.  În 2017, au existat 1,8 milioane de noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 180.000 copii sub 15 ani). Dintre acestea, 21,7 milioane de persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 940.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.  În România, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în iulie 2018, existau 16.000 persoane infectate cu HIV (prevalența infecției fiind de 0,1%.). La 31 decembrie 2017, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA din România a raportat un număr de 7.393 cazuri HIV-pozitive și 15.587 cazuri de SIDA, dintre care 196 persoane cu vârsta sub 15 ani și 14.642 persoane cu vârsta peste 20 ani. În anul 2017, 12.447 cazuri au primit terapie antiretrovirală, realizând o acoperire de 54% din totalul persoanelor seropozitive. În 2017, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut față de anul 2010 (de la 730, la 660)”, menţionează sursa citată.

Directorul executiv al DSP Suceava a precizat că autorităţile sanitare, în parteneriat cu Asociația Red Ribbon Fălticeni, cu Uniunea Naţională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV / SIDA, administrația public locală, prin asistența medicală școlară, cabinete ale medicilor de familie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, școlile sanitare postliceale din Suceava, își propun demararea unei campanii de informare – educare – comunicare având ca obiective: conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală; diseminarea de informații privind HIV/SIDA, în special în rândul tinerilor; creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament de prevenire a  HIV/SIDA.

Astfel, în data de 5 decembrie 2018, în sala de conferinţe a DSP Suceava, va fi organizată o dezbatere cu tema „Stop SIDA. Informează-te despre  HIV!”, la care vor participa reprezentanţi ai autorităţilor, ai organizațiilor neguvernamentale, ai mass – media, elevi voluntari și alți actori implicați.

Totodată, vor mai fi organizate şi activități de informare – educare – comunicare în școlile din județ, acţiuni de distribuire de materiale promoționale cu mesaje educative  despre HIV/SIDA, precum şi acţiuni informare, educare, comunicare prin mijloace media (presă scrisă, radio şi TV, internet, website, social media).

Potrivit DSP Suceava, în cursul lunii noiembrie, în judeţul Suceava s-au aflat în tratament 244 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA.

De la începutul anului 2018 şi până la sfârşitul lunii octombrie au fost diagnosticate 14 cazuri noi de îmbolnăvire, fiind înregistrat şi un deces din cauza acestei maladii.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de