Amenzi de peste 320.000 lei date de polițiștii suceveni săptămâna trecută

Poliţiştii suceveni au acţionat zilnic, în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie a.c., pentru pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale, dar şi pentru a asigura o intervenţie promptă la orice eveniment.

„Am fost la datorie şi am oferit sucevenilor, dar şi turiştilor, posibilitatea de a petrece zilele minivacanţei de 1 Decembrie în siguranţă”, a transmis IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, la nivelul judeţului au acţionat în total 579 de patrule de menţinere a ordinii şi liniştii publice, dintre  care 32 au fost efectuate în colaborare cu jandarmi.

„Au fost asigurate 5 misiuni de asigurare a ordinii publice. S-a asigurat intervenția la 309  evenimente,  241 dintre acestea fiind semnalate prin SNUAU 112 şi 68 prin alte mijoace. În această perioadă, au acţionat zilnic poliţiştii rutieri având în dotare 9 aparate radar pentru monitorizarea traficului rutier şi pentru creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice”, a menționat Poliția Suceava.

Astfel, în cadrul acțiunilor, poliţiştii au reținut 56 de permise de conducere (2 pentru alcool, 7 pentru viteză excesivă și 47 pentru alte abateri) şi au retras 31 de certificate de înmatriculare.

Acţiunile desfăşurate de poliţiştii suceveni au vizat în special prevenirea producerii unor accidente şi blocaje rutiere pe principalele artere de circulație, nerespectarea regulilor de circulaţie de către unii participanţi la trafic şi neadaptarea conduitei conducătorilor auto la condiţiile de trafic.

„Au fost aplicate 788 de sancțiuni contravenționale. Cele mai multe (670)  au fost aplicate la regimul rutier (2 – alcool, 163- viteză şi 505 de altă natură.), 80 la Legea nr. 61 / 1991 (ordine publică),  3  la  Legea 12 / 1990 ( comerț ilicit), 2 la Legea 295 / 2004 ( regimul armelor)  şi 27  la alte acte normative. Valoarea sancţiunilor aplicate a fost de  321.514 lei . De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 19. 230 lei”, a arătat IPJ Suceava.

Mai mult, 15 autori de infracţiuni au fost prinşi în flagrant, în total 32 de persoane fiind cercetate şi  s-au dispuse măsuri preventive faţă de 14 persoane.

De asemenea, au fost sesizate 148 de infracţiuni (25 la regimul siguranţei rutiere, 4 de natură economică şi 119 reprezintă infracţiuni de alte genuri) și au fost depistate 7 persoane urmărite la nivel naţional și o persoană urmărită internațional.

Având în vedere evenimentele preconizate şi situaţia operativă înregistrată în anii trecuţi, poliţiştii vor acţiona în continuare pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, precum şi pentru adoptarea celor mai eficiente măsuri pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.

„Vă recomandăm, totodată, ca în condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), atât conducătorii de vehicule, cât şi pietonii să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie”, a mai arătat sursa citată.

(M.T.)