Probleme mari la firmele sucevene de prelucrare primară a lemnului. Una dintre deficiențe este că lucrătorii nu au calificarea necesară. Doar o singură firmă nu a fost amendată

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfășurat în ultimele două trimestre acțiuni de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă în unitățile de prelucrare primară a lemnului, anunță instituția.

Astfel, acțiunea a vizat stabilirea de măsuri pentru reducerea numărului de accidente de muncă grave, mortale şi cu invaliditate din acest domeniu de activitate.

În cadrul acțiunii, în județul Suceava  s-au desfășurat controale în domeniul securității și sănătății în muncă la un număr de 17 angajatori care desfășoară activități economice principale sau secundare de prelucrare primară a lemnului care au un total de 271 lucrători.

„Cu excepția unui angajator, la ceilalți s-au identificat un număr de 40 deficiențe. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale, inclusiv amenzi în valoare totală de 13.000 lei”, precizează ITM Suceava.

Sursa citată arată că în urma controalelor s-a constatat că lipsesc apărătorile de protecţie la ferăstraiele circulare și/sau nu sunt construite din două elemente unul fix şi altul articulat care urmăreşte grosimea piesei, iar la ferăstraiele circulare, cuţitul divizor nu are forma şi dimensiunile corespunzătoare și/ sau nu este montat conform tehnologiei de prelucrare faţă de pânza tăietoare.

Mai mult, lucrătorii nu utilizează echipamentului individual de protecţie și nu s-au efectuat instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii care trebuiesc consemnate în fiecare fişă de instruire individuală, dar și că lucrătorii nu au calificarea necesară cum ar fi cea de drujbist, sau circularist sau altele asemenea.(N.B.)