Exercițiu desfășurat de ISU Suceava în caz de cutremur puternic urmat de un incendiu, la centrala de biomasă a societății Bioenergy


Intră acum și în grupul de

Pompierii militari suceveni au organizat miercuri, 12 decembrie a.c., un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema <Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative generate de un cutremur și intervenția pentru stingerea unui incendiu produs în activități tehnologice, la SC Bioenergy Suceava SRL.>

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, slt. Alin Găleată, scenariul exerciţiului a presupus producerea unui cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, care s-a resimțit puternic la nivelul județului Suceava.

„Pompierii militari suceveni au fost anunțați, prin 112, despre faptul că la SC Bioenergy SRL s-au prăbușit elemente de construcție în clădirea administrativă. Din cauza panicii create și din cauza colapsului casei scărilor interioare, șase persoane s-au refugiat pe acoperișul clădirii, iar două persoane au fost date dispărute în interior.

De asemenea, a fost avariată banda de alimentare cu biomasă, astfel inițiindu-se un incendiu, care s-a propagat la centrala de biomasă. Flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 200 mp.

În încercarea de a lichida incendiul cu mijloacele de primă intervenție din dotare, doi lucrători de pe locul de muncă au fost surprinși în interiorul clădirii centralei”, a spus Găleată.

El a mai arătat că scopurile principale ale acestui exercițiu au fost stabilirea modului de alertare, operaționalizare și integrare în acțiunile de răspuns a capabilităților terestre ale forțelor de intervenție specifice, asigurarea managementului integrat în gestionarea operativă a unei situații de urgență și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și structurile competente, participante la exercițiu, respectiv structurile M.A.I din judeţul Suceava, Serviciul de Ambulanță Județean, Inspectoratul de Stat în Construcții, Comitetul Local și Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, precum și servicii private pentru situații de urgență ale agenţilor economici din zonă. (M.T.)


Intră acum și în grupul de