Se scumpesc medicamentele compensate şi gratuite

Medicamentele compensate şi gratuite vor costa bugetul mai mult, începând de luni, când intră în vigoare noua listă de preţuri. Scumpirea nu se va simţi în buzunarele oamenilor ci în bugetul de stat. Conducerea Ministerului Sănătăţii a discutat joi pentru ultima dată cu distribuitorii şi producătorii de medicamente. De luni, pastilele vor fi mai scumpe. Reprezentanţii firmelor de medicamente au avut şi de această dată, ca şi la ultimele întâlniri, aceleaşi obiecţii aduse modalităţii de calcul a noilor preţuri. Propunerea producătorilor este ca în România, calculul preţului unui medicament compensat să reprezinte media valorilor din trei ţări europene cu preţul cel mai mic pentru acel medicament.

Şi cursul la care va fi calculat preţul medicamentelor va fi schimbat. Pentru medicamentele produse în ţară se trece de la o paritate de 3,2 lei pentru un euro la 4 lei pe euro. Acelaşi curs ca şi pentru produsele farmaceutice importate.
După discuţiile avute cu reprezentanţii producătorilor şi distribuitorilor, conducerea Ministerului Sănătăţii speră ca preţul medicamentelor să nu crească prea mult astfel încât bugetul Sănătăţii să nu fie afectat.