Șase persoane au murit de frig în județul Suceava de la începutul sezonului rece 2018-2019. Alte șapte persoane au suferit de hipotermie

Şapte cazuri de hipotermie au fost raportate de SAJ şi spitalele din judeţul Suceava de la debutul sezonului rece 2018-2019, iar alte şase cazuri de deces prin hipotermie au fost confirmate de Serviciul de Medicină Legală.

Consilierul Bianca Bighiu de la Compartimentul Relaţii Publice din cadrul DSP Suceava a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că de la debutul sezonului rece 2018-2019 şi până în prezent, în judeţul Suceava s-au înregistrat 7 cazuri de pacienţi cu hipotermie, care au fost raportate de Serviciul de Ambulanță Județean Suceava şi de către spitale.

 

Ea a spus că trei dintre cazurile de hipotermie au fost raportate în luna noiembrie la doi pacienţi din zona Sucevei cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani, respectiv cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, precum şi la un bărbat cu vârsta de peste 65 de ani, din zona Siret.

 

Bighiu a precizat că alte trei cazuri de hipotermie au fost raportate în luna decembrie 2018 la o pacientă din Gura Humorului, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, la o pacientă din zona Sucevei, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani şi la un pacient tot din zona Sucevei, în vârstă de peste 65 de ani.

 

Ea a menţionat că în luna ianuarie 2019 a fost raportat un singur caz de hipotermie la un pacient din zona Sucevei, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani.

 

Consilierul Bianca Bighiu a mai declarat că în perioada septembrie 2018 şi până în prezent s-au înregistrat şase cazuri de deces prin hipotermie, confirmate de Serviciul de Medicină Legală Suceava, din care un deces prin hipotermie raportat în luna septembrie în cazul unui bărbat, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, din judeţul Botoşani, găsit decedat în judeţul Suceava, un alt deces prin hipotermie a fost confirmat de SML în luna octombrie 2018 în cazul unei persoane din zona Sucevei, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, alte trei decese prin hipotermie au fost în cazul unei persoane cu vârsta cuprinsă între15 şi 49 de ani, din zona Fălticeni şi în cazul a două femei din zona Sucevei şi Gura Humorului, cu vârsta de peste 65 de ani, respectiv cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani.

 

Bighiu a mai spus că un alt deces cauzat de hipotermie a fost confirmat de SML în luna decembrie 2018 în cazul unui bărbat  cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, din zona Fălticeni.

 

Reamintim că DSP Suceava a transmis în luna noiembrie 2018 tuturor unităților sanitare cu paturi din județul Suceava, Serviciului Județean de Ambulanță, firmelor care transportă pacienți dializați, o adresă prin care solicită acestora să trateze cu maximă atenție cazurile sociale, respectiv persoanele fără adăpost sau fară capacitate de a se apara contra frigului recomandându-se ca aceste persoane să nu fie lăsate la locul unde au fost depistate, fiind obligatorie găsirea unei soluţii de internare într-o unitate spitalicească sau azil/adăpost de noapte.

 

În adresa respectivă, DSP mai solicita acordarea unei atenţii deosebite și în cazul pacienților care urmează să fie externați în perioadele cu avertizări de cod de ninsoare, viscol sau ger recomandându-se să se solicite sprijinul aparținătorilor sau al autorităților locale pentru persoanele cu risc şi să se aibă în vedere modul în care aceste persoane ajung la domiciliu și dacă se pot descurca  singure la domiciliu în condițiile sus menționate.

 

DSP Suceava  a mai solicitat ca în cazul pacientelor în ultima lună de sarcină sau cele cu sarcină cu risc, precum și în cazul pacienților dializați să fie transportaţi din timp la unitățile sanitate în situațiile în care există avertizări cod de ninsoare și viscol puternic.

 

Autorităţile sanitare a transmis şi recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind metodele de prevenţie și tratament ale afecțiunilor cauzate de temperaturi extrem de scăzute, pe care le redăm integral.

 

Persoanele cele mai afectate de vremea rece:

 

Deși oricine poate suferi efecte negative asupra sănătății cauzate de frig, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare.

 

Grupurile cele mai vulnerabile includ vârstinci, sugari, copii și adolescenți, persoane care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, iau anumite medicamente sau sunt subnutrite.

 

Situația economică și socială a persoanelor și a familiilor joacă, de asemenea, un rol important. Vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiți de adăpost sau marginalizați.

 

Cei care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul și construcțiile, pot suferi o expunere la frig mai mare, deci trebuie să fie atenți la apariția de leziuni și de alte efecte asupra sănătății. Aceste persoane trebuie să poarte echipament de protecție adecvat.

 

În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activități de agrement în aer liber și folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot crește riscul de a fi afectați de expunerea la frig.

 

Măsuri individuale / de familie pentru a reduce riscurile pentru sănătate cauzate de temperaturile scăzute:

 

  1. Măsurile generale de pregătire pentru iarnă includ activități precum:

 

– Ne asigurăm că locuințele sunt bine izolate, ferestrele și perdelele sunt închise corespunzător și verificăm conductele de apă pentru a preveni înghețarea apei în interior;

 

– Ne asigurăm că aparatele de încălzit sunt sigure și potrivite pentru spațiul în care sunt utilizate;

 

– Ne vaccinăm împotriva gripei (după recomandarea medicului nostru de familie care ne poate vaccina gratuit dacă ne încadrăm în grupa la risc);

 

– Pentru locuințele care se află în zone predispuse la viscol și la pericolul de a rămâne izolate, ne construim rezerve de alimente, apă și medicamente;

 

– Suntem pregătiți să gestionăm situații ca întreruperile în furnizarea căldurii, electricității și / sau altor servicii.

 

  1. În timpul zilelor foarte reci este necesar:

 

– Să acordați multă atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor și avertizărilor meteorologice, precum și actualizărilor de călătorie;

 

– Să solicitați sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecțiuni cronice să solicitați informații despre riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente;

 

– Să purtați îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece și să vă acoperiți mâinile, picioarele și capul;

 

– Să consumați mese calde;

 

– Să beți suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci;

 

– Să evitați consmul de alcoolul și tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariției unor reacții adverse la frig;

 

– Să faceți exerciții fizice, dar să aveți o grijă deosebită atunci când vă antrenați afară;

 

– Să evitați statul în picioare, nemișcat, pentru o perioadă lungă de timp în frig;

 

– Să vă asigurați că aerul din locuintă este suficient de cald, cu cel puțin o cameră încălzită la 18-21°C (în mod ideal, zonele de living și băile ar trebui să atingă 20-22°C, iar alte încăperi ocupate 18°C);

 

– Dacă utilizați combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit și pentru încălzire, asigurați-vă că încăperile sunt aerisite în mod regulat;

 

– Să fiți precauți când folosiți radiatoare și pături electrice;

 

– Să fiți atenți la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig (instalarea amorțelii în degetele de la mâini și picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feții sau apărută în alte zone este un semn de vătămare și se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare).

 

Efecte adverse asupra sănătății cauzate de expunerea prelungită la frig:

 

– Respiratorii: secreții nazale, respirație dificilă, respirație șuirătoare, tuse

 

– Cardiovasculare: durere toracică, aritmie (palpitații)

 

– Circulație periferică: modificări de culoare ale pielii degetelor și picioarelor, durere, amorțeală, senzație de gâdilare

 

– Musculo-scheletale: durere, rigiditate, umflare, posibilitate de mișcare limitată, furnicături, slăbiciune musculară

 

– Dermatologice: mâncărime, erupție cutanată (bubițe), piele palidă sau roșie, umflături

 

Afecțiuni și leziuni cauzate de expunerea la frig:

 

– Respiratorii: astm bronșic, boli pulmonare obstructive cronice, infecții

 

– Cardiovasculare: boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare

 

– Circulația periferică: fenomenul Raynaud

 

– Musculoscheletal: sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita

 

– Dermatologice: urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică

 

– Accidente: hipotermie și căzături;

 

(L.B.)