Acasă Social Continuarea Programului de monitorizare a sănătăţii este incertă

Continuarea Programului de monitorizare a sănătăţii este incertă


Intră acum și în grupul de

Universitarii suceveni se tem că educaţia ar putea primi de la bugetul de stat mai puţin de 5% din PIB, în condiţiile în care veniturile proprii ale Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, iniţiat de fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi în cadrul căruia peste 380.000 de suceveni şi-au făcut analizele gratuit, are şanse minime să continue. Este vorba de o prezenţă de cca 60% dintre cei care au primit acasă, prin poştă, taloanele pentru analize gratuite în cadrul programului, un procent destul de mare, având în vedere că a fost primul program de acest gen. În opinia medicilor suceveni, el ar trebui să fie îmbunătăţit, şi în niciun caz anulat.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, susţine că a descoperit o serie de nereguli privind Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate (PNESS), pe care le va face publice după analizarea tuturor datelor legate de program. „Programul de evaluare s-a desfăşurat sub o serie de nereguli şi după ce voi analiza toate datele ce ţin de eficienţa lui şi de modul în care s-a derulat acest program, am să iau o decizie finală”, a spus Ion Bazac.



Fostul ministru, Eugen Nicolăescu, a anunţat, în februarie 2008, că PNESSP se va extinde pe cinci ani şi va suferi modificări, în funcţie de gradul de risc pe care îl va avea fiecare pacient în parte de a se îmbolnăvi sau nu.

Programul naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei a început la 1 iulie 2007 şi a avut ca obiectiv principal evaluarea factorilor de risc, mai exact a bolilor la care populaţia este cel mai des expusă. Programul a fost finanţat integral de Ministerul Sănătăţii. Suma alocată acestui program a fost de peste 300 milioane de euro. Banii au fost alocaţi din fondurile proprii ale ministerului.
Românii au beneficiat, gratuit, în cadrul acestui program, de o consultaţie clinică şi un set gratuit de analize care să ajute la depistarea unor eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version