Transporturi ilegale de lemn depistate de polițiști la Fălticeni, Râșca și Dorna Candrenilor

Mai multe transporturi ilegale de lemn au fost depistate în municipiul Fălticeni și în comunele Râșca și Dorna Candrenilor.

Potrivit Poliției Județene Suceava, vineri, o echipa mixtă formată din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, a oprit pentru control pe strada Armatei din municipiului Fălticeni, ansamblul rutier aparținând unei societăți comerciale din comuna Moldovița, condus de un bărbat de 29 de ani din municipiul Câmpulung Moldovenesc, care transporta 34,57 m.c. lemn rotund de esență rășinoase.

În urma verificării documentelor, echipa de control a constatat ieșirea din valabilitate a codurilor unice online generate de aplicația informatică și consemnate în avizele de însoțire.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 6.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 10.371 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Fălticeni.

Sursa citată arată că, totodată, întrucât avizele de însoțire prezentau modificări și ștersături necertificate, echipa de control a extins verificările la societatea emitentă, ocazie cu care, a constatat diferențe de conținut ale exemplarelor 2 și 3, față de exemplarul numărul 1, perioada de valabilitate fiind modificată de către conducătorul auto pentru a conferi o notă de legalitate transportului de material lemnos.

Astfel, societatea emitentă a avizelor de însoțire, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

În cauză, conducătorului auto i s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „fals  în înscrisuri sub semnătură privată” și „uz de fals”, ce va fi soluționat procedural.

În aceeași zi, o patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe DJ 155A, din comuna Râșca, o autoutilitară cu remorcă condusă de un bărbat de 37 de ani din comuna Boroaia, care transporta material lemnos.

În urma verificării avizelor de însoțire a materialului lemnos prezentate de conducătorul auto, polițiștii au constatat faptul că, acestea nu aveau înscrise codul unic online generat de aplicația informatică „SUMAL”, motiv pentru care, s-a procedat la conducerea ansamblului rutier la depozitul Ocolului Silvic Râșca, unde, în urma inventarierii, specialiștii silvici au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal, 43,19 m.c. bușteni pentru gater.

Societatea comercială emitentă a documentelor a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 14.382 lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

Sursa citată mai arată că tot vineri, o patrulă din cadrul Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei a oprit pentru control pe DN 17, în zona centrală a comunei Dorna Candrenilor, o autoutilitară condusă de un bărbat de 27 de ani, din municipiul Vatra Dornei, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 2,92 m.c. lemn de foc de esență rășinoase.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 478 lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.(N.B.)