Campanie de recoltare de sânge, joi, la Gura Humorului organizată de Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava în colaborare cu Clubul de Rugby din Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

O campanie de recoltare de sânge se va desfăşura joi, începând de la ora 9,00, în clădirea Sălii Polivalente din Gura Humorului, acţiunea fiind prima organizată în acest oraş şi a doua de la începutul anului în judeţ.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat marţi, pentru NewsBucovina, că acţiunea de recoltare de sânge este organizată în colaborare cu Clubul de Rugby din Gura Humorului precizând că speră ca această campanie să aibă succes, prin participarea unui număr mare de persoane.

Medicul sucevean a spus că o campanie similară s-a desfăşurat vineri, la Suceava în colaborare cu Hypermarketul Auchan, care a pus la dispoziţie spaţiul pentru acţiunea de recoltare de sânge.

Ea a mai spus că la acţiunea de la Suceava s-au prezentat 65 de persoane care au dorit să doneze sânge, doar 45 dintre acestea fiind eligibile pentru donarea de sânge.

“Acţiunea de recoltare de sânge desfăşurată la Suceava a mers foarte bine, sperăm că va fi la fel şi la Gura Humorului. Încercăm să ne deplasăm mai mult în teritoriu, pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care doresc să doneze sânge”, a explicat medicul Maria Pilat.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Suceava a precizat că numărul donatorilor de sânge a crescut uşor în 2018 faţă de anul 2017 şi datorită organizării punctelor de recoltare mobile în teritoriu.

Pilat a menţionat că în anul 2018 s-au înregistrat aproximativ 8200 de donatori de sânge, cu 300 mai mulţi decât în anul 2017.

Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să doneze sânge se numără cele privind vârsta, greutatea, pulsul şi tensiunea arterială sistolică etc.

Astfel, donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, să aibă greutatea peste 60 de Kilograme, să aibă pulsul regulat, de 60-100 bătăi/minut, să aibă tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării şi să nu sufere de afecţiuni cronice.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de