Peste 2500 de elevi suceveni de clasa I, înscriși la Școala Siguranței Tedi, un proiect educativ al Poliției Române pentru asimilarea prin joc a unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații

Peste 2500 de elevi suceveni de clasa I au fost incluși în Programul Școala Siguranței Tedi, un program educativ derulat de Poliția Română și Maspex Romania prin brandul Tedi.

Lansată în septembrie 2018, sesiunea de înscrieri în program a generat o nouă surpriză plăcută organizatorilor, numărul de elevi doritori să participe la acest demers educativ depăşindu-l pe cel  din anii precedenţi, se arată într-un comunicat.

Astfel, în anul școlar 2018-2019, peste 41.000 de elevi de clasa I din toată țara vor învăța, în mod creativ, cum să conștientizeze pericolele, cum să le evite și să le gestioneze, iar la finalul anului, ei se vor adăuga celor peste 100.000 de copii care au absolvit Școala siguranței Tedi în perioada 2015-2018.

În județul Suceava, peste 2500 de elevi vor beneficia de materialele de proiect și vor fi angrenați în activități având ca scop prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor și prevenirea violenței în mediul școlar.

Deja la Școala Gimnazială nr. 2 din municipiul Vatra Dornei, județul Suceava, a avut loc una dintre primele lecții ale Școlii siguranței.

În prezența mult îndrăgitei mascote Tedi, elevii, coordonați de învățătoare, au primit informații prețioase de la polițiști, despre siguranța la școală şi despre situaţii particulare (recunoaşterea manifestărilor de tip bullying, crearea unor relaţii de prietenie între colegi şi rezolvarea nonviolentă a situaţiilor conflictuale).

Polițiștii din structurile de prevenire, rutieră, criminalistică şi acțiuni speciale au fost la „lecția deschisă” și cu tehnica din dotare, realizând demonstrații pe înțelesul celor mici.

Câinele de urmă captat atenția copiilor în cadrul atelierelor de lucru organizate. De asemenea, autospecialele de poliție au devenit pentru două ore neîncăpătoare pentru zecile de copii care au dorit să experimenteze o zi din viața unui polițist.

La activități au participat și doi ofițeri specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, aceștia prezentând din vasta experiență cazuistica prin raportare la nivel național și prezentând cadrelor didactice instrumente de lucru și interveție inovativă pentru reducerea riscului victimal al elevilor.

Poliția notează că activitățile concepute pentru predarea informațiilor despre siguranță respectă nevoia copilului de a învăța prin joc, iar la vârsta de 6-7 ani, minorul se dezvoltă din punct de vedere cognitiv, fizic, social și emoțional prin joacă.

Proiectul Tedi nu vizează învățarea pe de rost a unor informații, ci asimilarea unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații.

Parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale şi Poliţia Română a asigurat adaptarea tuturor materialelor elaborate de Tedi la vârsta copiilor și respectarea dreptului acestora la o educație de calitate.(N.B.)