Inițiativă civică la Bilca pentru promovarea colectării selective: Cu banii obținuți din deșeuri reciclate colectate doar de pe o stradă s-a curățat și îndreptat ulița, s-au cumpărat și amplasat coșuri de gunoi pe stradă și s-au cumpărat și distribuit saci menajeri


Intră acum și în grupul de

Grupul civic „Inițiative pentru Bilca” a lansat o campanie de colectare selectivă a deșeurilor în comună, iar printr-un proiect-pilot prin care s-au colectat deșeuri reciclabile doar de pe o stradă s-a reușit obținerea unei sume de bani suficientă pentru lucrări de îndreptare a unei ulițe, cumpărarea și instalarea de coșuri de gunoi și distribuirea de saci menajeri către locuitori.

Astfel, acest grup a arătat că pentru alinierea la standardele europene în domeniul colectării și reciclării deșeurilor este nevoie de un efort colectiv  din partea autorităților și din partea cetățenilor.

Aceștia arată că deși România este în urmă la acest capitol și la implementarea legislației europene, acest fapt nu împiedică pe nimeni să fie cetățea mai responsabili și să colecteze deșeurile selectiv sau să le ofere spre reciclare.

Astfel, în urmă cu peste un an de zile aceștia au intrat în contact cu compania Bucovina Verde care se ocupă cu colectarea, tratarea și reciclarea deșeurilor, iar unul dintre membrii grupului, Sorin Puha, a început colectarea selectivă în partea de sus a comunei Bilca.

În urma acțiunii de colectare a deșeurilor reciclabile de pe strada George Brailean și de la alți voluntari s-au colectat 2080 kilograme de deșeuri reciclabile, din care sticlă 884 kg, carton 594 kg, PET- 242 kg, folii-266 kg, doze- 24 kg și maculatură- 70 kg.

Deșeurile reciclabile preluate de Bucovina Verde au fost reciclate, iar suma obținută a fost de 467 lei care a fost folosită pentru curățarea și îndreptarea uliței, cumpărarea de coșuri de gunoi, care au fost amplasate pe stradă, dar și achiziționarea de saci menajeri distribuiți sătenilor.

În comuna Bilca au fost deja instalate 10 puncte de colectare a deșeurilor reciclabile, iar localnicii sunt încurajați să le folosească, Bilca fiind, probabil, localitatea rurală cu cele mai multe astfel de puncte de colectare din tot județul Suceava.(N.B.)


Intră acum și în grupul de