Evaluarea dezvoltării psihosomatice a preşcolarilor în vederea înscrierii în clasa pregătitoare se desfăşoară în opt centre până pe 22 martie 2019


Intră acum și în grupul de

Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, Maria Pavelescu, a precizat că etapa de evaluare a psihosomatică a preşcolarilor suceveni care împlinesc şase ani după 1 septembrie 2019 şi doresc înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2019-2020 a început luni, 25 februarie, şi se va desfăşura până pe 22 martie 2019, conform metodologiei.

Pavelescu a spus că evaluarea psihosomatică a copiilor se realizează în prezenţa părintelui sau tutorelui legal care îl însoţeşte, iar cererile prin care părinţii solicită evaluarea psihosomatică a copiilor vor fi furnizate către psihologii examinatori şi vor fi completate în ziua evaluării.

Programările în vederea evaluării se fac telefonic, la responsabilul de centru de evaluare sau de zonă, de luni până vineri, în intervalul orar 10,00-17,00.

Ea a precizat că rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice va fi comunicat în scris, în ziua evaluării, prin eliberarea unei recomandări.

Părinţii sau tutorii care însoţesc copiii la evaluarea psihosomatică trebuie să prezinte o copie după certificatul de naştere al copilului, precum şi o adeverinţă eliberată de medicul de familie cu specificaţia “clinic sănătos” sau “apt pentru şcoală”.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a preşcolarilor care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 şi doresc să se înscrie în clasa pregătitoare are loc în opt centre organizate la sediul CJRAE şi la Grădiniţa cu Program Prelungit “Prichindel” din Suceava, la GPP” Micul Prinţ” din Rădăuţi, la GPP nr.1 “Guliver” Fălticeni, la GPP “Căsuţa piticilor” din Gura Humorului, la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, la Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei şi la Liceul Tehnologic”Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Potrivit Calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020, atât datele privind numărul de clase pregătitoare propus în planul de şcolarizare al fiecărei unităţi, informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadru unităţii, datele privind programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, precum şi unităţile sau instituţiile în care se realizează această evaluare sunt publicate pe portalurile ISJ Suceava şi ale unităţilor de învăţământ, începând cu data de 25 februarie 2019.

În perioada 26 februarie-9 martie 2019 este prevăzută organizarea, în fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei Zile a Porţilor Deschise, zi în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate acestor activităţi şi pot discuta cu personalul unităţii de învăţământ.

În aceeaşi perioadă este mai este prevăzută organizarea la nivelul şcolilor a unor întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor preşcolarilor care vor fi cuprinşi, în anul şcolar viitor, în învăţământul primar.

Completarea de către părinţi sau tutorii legali a cererilor-tip de înscriere a copiilor în învăţământul primar se poate face on line sau la sediul unităţii de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor, în perioada 4 martie-22 martie 2019, iar validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea la care se solicită înscrierea are loc zilnic, între 8,00 şi 18,00, de luni până vineri.

De menţionat este că cele mai multe clase pregătitoare propuse în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 sunt la Şcoala Gimnazială “Academician H. Mihăescu” Udeşti cu 6,03 clase şi 150 de locuri, la Şcoala Gimnazială “Miron Costin” Suceava cu 6 clase propuse şi 150 de locuri,  la Şcoala Gimnazială Preuteşti  -5,75 clase propuse cu 144 de locuri, Şcoala Gimnazială “Nicolae Labiş” Mălini şi Liceul Tehnologic Cajvana cu câte 5,5 clase propuse şi 138 de locuri, la Şcoala Gimnazială”Luca Arbure” Arbore – 5,33 clase cu 134 de locuri, la Liceul Tehnologic”Mihai Eminescu” Dumbrăveni – 5,25 clase propuse şi 132 de locuri, iar la Şcoala Gimnazială “Petru Muşat” Siret sunt propuse 4,5 clase cu 113 locuri.

Alte 4,25  clase cu 107 de locuri sunt propuse la Şcoala Gimnazială Bosanci, iar câte 4 clase cu 100 de locuri sunt propuse în planul de şcolarizare al mai multor şcoli din judeţ, printre care la Şcoala Gimnazială Herla, Şcoala Gimnazială nr.10 şi Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava, Şcoala Gimnazială Valea Moldovei, Şcoala Gimnazială Salcea, Şcoala Gimnazială Pătrăuţi, Liceul Tehnologic “Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că pentru anul şcolar 2019-2020 sunt prevăzute 352 de clase pregătitoare cu 7010 elevi, din care 7 clase cu 150 de elevi în învăţământul particular şi 5 clase cu 38 de elevi în învăţământul special, restul claselor fiind în învăţământul primar de masă.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de