Rezultate excepționale obținute de cercetători ai USV, la două expoziții internaționale de inventică și cercetare

În perioada 10 – 14 aprilie 2019, a avut loc cea de-a 47-a ediție a International Exhibition of Inventions of Geneva 2019, unul din cele mai prestigioase saloane de inventică.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la acest eveniment cu o lucrare selectată printr-o competiție a Ministerului Cercetării și Inovării, intitulată „Sistem de monitorizare a stărilor emoționale”, avându-i ca autori pe Mihai Cenusa (doctorand în Inginerie electrică), L. Dan Milici (prof. dr. ing.), Sergiu Pața (doctorand în Inginerie electrică), Mihaela Poienar (cercetător în cadrul proiectului MANSID, dr. ing.), Radu Pentiuc (prof. dr. ing.), Cezar Popa (conf. dr. ing.) și Mihai Rață (conf. dr. ing.).

Potrivit reprezentanților USV, proiectul cercetătorilor de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știinta Calculatoarelor din Suceava a primit Medalia de aur a Salonului si Premiul special al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci OSIM. Delegația USV a fost condusă de s.l. dr. ing. Elena Daniela Lupu – specialist in proprietate intelectuală.

De asemenea, în perioada 11 – 12 aprilie 2019, s-a desfasurat cea de-a IV-a editie a Expoziției Internaționale Studențești pentru Inovare și Cercetare CadetInova, organizată anual de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

La această ediție au participat 68 de lucrări ale tinerilor din 4 țări, organizate pe 5 secțiuni. Cei trei studenți doctoranzi în domeniul Inginerie electrică care au reprezentat universitatea noastră au obținut următoarele rezultate:

medalie de argint pentru Termomechanical Safety Look, autori: Mihaela Poienar, Anna Sabadas, Dumitru Cernusca, Sergiu Dan Pata, Vasile Eusebiu Toader

medalie de bronz pentru Buildings Flood Protection System, autori: Mihai Cenusa, Mihaela Poienar, Vasile Eusebiu Toader, Anna Sabadas, Alexei Pianih

diploma de excelență și medalia de aur din partea Universitatii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemitanu” din Republica Moldova pentru System and Method for Measuring and Connecting Single-phase Electric, autori: Mihai Cenusa, Mihaela Poienar, Dumitru Cernusca.

„Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este colaborator în cadrul acestei manifestări, sprijinind organizarea și contribuind cu un membru în echipa de jurizare. În alocuțiunile prezentate în plen, Prof. univ. em. dr. ing. Mircea BEJAN, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, și dr. ing. Andrei Victor SANDU, președintele Forumului Inventatorilor din Romania, au evocat personalitatea inventatorului și profesorului universitar sucevean Dorel Cernomazu, precum și rolul acestuia în dezvoltarea inventicii și educației inginerești din România”, a arătat sursa citată.