InfoCons atenționează: Masa de Paști – Putem ajunge chiar și la 262 E-uri, 55 grame de sare (27 plicuri de sare) și 50 grame de zahăr (10 plicuri de zahăr)!

Cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame/zi. În acest context, putem observa că la o singură masă putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși. Fiecare consumator pune pe masă cu ocazia sărbătorilor pascale multa mâncare din diverse sortimente pentru ca masa să fie cât mai bogată, dar totodată și pentru alimentele preparate au fost utilizate ingrediente la care poate nu ne-am gândit, arată InfoCons într-un comunicat.

Fiecare dintre noi, ciocnim minim 2 ouă, servim ouă umplute cu: maioneză, pateu, unt, margarină și bem un pahar de băuturi răcoritoare tip ceai sau bere cu fruct.

Pe masă mai punem și un platou cu: brânză topită,șuncă de Praga, crenvurști, cabanoși, diverse mezeluri: parizer, specialități, specialități din carne tocată;parizer de pasare, parizer de porc, bacon

Toate aceste alimente bineînțeles că nu le putem consuma fără diverse sosuri: ketchup, muștar și pâine.

Pentru desert avem pe masă:înghețată, ciocolată, praline cu ciocolată, croissant cu ciocolată,iaurt cu fructe.

La sfârșitul mesei mulți dintre noi consumăm  gumă de mestecat.

Urmează 1 Mai, mergem la un grătar și vom consuma cu siguranță un mic sau mergem în drumeție și sigur vom avea la noi o conservă de carne.

Vremea fiind în schimbare în această perioadă temperaturile variind de la o zi la alta sigur vom avea nevoie de pastile de supt și plicuri împotriva răcelii.

Când tragem linie consumăm într-o singură zi până la:

– 262 aditivi alimentari (E-uri) ;

– 53.21 grame de sare (aproximativ 27 de pliculețe)

– 47.7 grame de zahăr (aproximativ 10 pliculețe )

InfoCons recomandă aplicația InfoCons pentru telefoane mobile prin care se pot verifica etichetele produselor înainte de a le cumpăra.

„Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteți obține informații care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicație în care regăsiți informații a peste 30.000 de produse, începând de la produse alimentare, cosmetice, curățenie până la produse electronice și electrocasnice”, arată sursa citată.

Totodată, se subliniază că mâncarea risipită de sărbători înseamnă și bani risipiți, ore de muncă, timpul din viața fiecaruia, în final, viață.

“Ne-am gândit vreodată cum masa de sărbători colcăie de aditivi alimentari, celebrele E-uri. Dacă ne-am pune niște ochelari speciali am vedea grămezi de E-uri, sare și zahăr, chiar și în produse la care nu ne-am imaginat că ar putea exista. Să nu uităm că mulți aditivi se dublează, cvadruplează sau cine știe ce cuvânt putem utiliza pentru multiplicarea acestor E-uri și astfel la o singură masă noi, copii noștri, părinții nostri ajungem să avem un PAȘT FRICIT! sau un PAȘTE FERICIT! cu E-uri?! Sărbători luminoase!!! “, trasmite Sorin Mierlea, președinte InfoCons