DSP Suceava: La Bădeuți, copiii cu simptome digestive după ce au băut lapte primit prin programul Laptele și Cornul au suferit de indigestie. Laptele este corespunzător


Intră acum și în grupul de

DSP Suceava a  finalizat ancheta în cazul evenimentului epidemiologic în urma căruia un număr de 9 elevi de clasa a III-a din cadrul Școlii Generale Bădeuți au ajuns în data de 13.05.2019 la Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cosma și Damian Rădăuți” cu simptomatologie digestivă ușoară.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de directorul executiv al DSP Suceava, Liliana Grădinariu, deși inițial a existat suspiciunea de toxiinfecție alimentară (caz posibil) conform definiției de caz din Metodologia de supraveghere a focarelor de toxiinfecție alimentară, aceasta a fost infirmată epidemiologic din mai multe considerente.

În primul rând produsul alimentar incriminat – lapte- a fost corespunzător din punct de vedere chimic și bacteriologic, conform Raportului de încercare nr.51828/17.05.2019;

Totodată, de la pacienți nu s-a izolat agent patogen, neexistând produse patologice care să poată fi recoltate, respectiv, lichid de vărsătură, materii fecale.

Mai mult, apariția foarte rapidă a unor simptome digestive ușoare (la 2-10 minute de la ingestie) se putea produce în două circumstanțe: fie inoculul microbian a fost extrem de mare-fapt infirmat de analiza produsului, fie a fost vorba de o indigestie provocată de înghițirea unei cantități mai mari de lapte în timp foarte scurt și apariția prin ”simpatie” a simptomelor la ceilalți elevi.

”Simptomele digestive ușoare au apărut la un numar mic de elevi față de numărul total al elevilor care au primit produsele alimentare (522 de elevi). Concluzionăm că acest episod epidemiologic a fost corect raportat de către instituțiile implicate (școală, ambulanță, spital) însă nu a fost vorba de o toxiinfecție alimentară ci probabil unul de indigestie”, a conchis Liliana Grădinariu.


Intră acum și în grupul de