Prezentare și diseminare proiect strategic interşcolar Erasmus+ ka2 „Okulumda kültürümle varim”


Intră acum și în grupul de

Lansat în toamna acestui an, pro­iectul constă în realizarea unui schimb de expe­riență între profesori și elevi din patru școli partenere, din patru țări: școala coordonatoare – Ismail Sefa Ozler, Adana, Turcia; Liceul Tehnologic ‘’Ștefan cel Mare’’, Cajvana, România; General Secondary School ‘’Nikolay Katranov’’, Svishtov, Bulgaria; Ics Giovanni XXIII Premana, Premana, Italy.

Încă de la început a fost stabilită o strânsă cooperare între partenerii proiectului, astfel încât activitățile planificate să atingă efectele specificate. Activitățile, atât cele locale, cât și cele transnaționale. sunt planificate să implice studenți, profesori, părinți, localnici, manageri și factori de decizie politică.

Extins pe o perioadă de doi ani, 2018-2020, proiectul promovează rolul educaţiei non-formale în completarea curriculumului şcolar, influenţa ei ca învăţare plăcută şi motivantă în educarea şi dezvoltarea personalității elevilor, realizând o punte între cunoștințele predate şi punerea lor în practică.

Obiectivele principale ale proiectului sunt: prevenirea şi reducerea abandonului şcolar  și eliminarea sentimentului de excludere a elevilor cu risc timpuriu de părăsire a şcolii prin participare la activităţile din cadrul proiectului; crearea unui mediu şcolar deschis încrederii și interacţiunii culturale; îmbunătăţirea aptitudinilor participanţilor de a  se adapta la diferite activităţi de învăţare/predare/evaluare precum  şi la cele interculturale; stabilirea unor relaţii profesionale şi dialoguri interculturale între participanţi, promovarea dialogului intercultural.

Scopul principal al proiectului este de a crea un cadru didactic natural, intercultural, non-formal, în care elevii să găsească mijloacele potrivite pentru a colabora unul cu celălalt, a discuta și clarifica problemele, a explica, încurajându-se și sprijinindu-se reciproc, pentru a-și stimula capacitatea de a gândi creativ.

Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului, elevii selectați au participat și vor participa la diversele activități, desfășurate atât în liceul nostru, cât și în școlile partenere: decembrie 2018, Italia, întâlnirea transnaţională; aprilie 2019, Turcia- întâlnire transnaţională cu  5 elevi și 2 profesori însoţitori; noiembrie 2019, Bulgaria- întâlnire transnaţionalã  cu 5 elevi și 2 profesori însoţitori; februarie 2020, România, întâlnire transnaţionalã cu 5 elevi și 2 profesori însoţitori; mai 2020, Bulgaria, întâlnire transnaţionalã cu 3 profesori din fiecare ţară.

Dacă în decembrie 2018, a avut loc prima întâlnire în Italia, întâlnire transnaţională unde au participat câte 3 profesori din fiecare ţară, în cadrul căreia s-au discutat probleme organizatorice şi demersul pentru celelalte întâlniri (workshop-uri, prezentări audio-video, alegerea logo-ului), în luna aprilie a.c. a avut loc a doua întâlnire la Adana, în Turcia, unde au participat câte 5 elevi și două cadre didactice însoțitoare. Reprezentantele Liceului Tehnologic ‘’Ștefan cel Mare’’, Cajvana, domnișoara profesoară Dîrțu Violeta, coordonatoarea proiectului „Okulumda kültürümle varim” împreună cu profesoara Focșa Liliana și cele 5 eleve au fost musafirii școlii Ismail Sefa Ozler, Adana, Turcia.

Adana este unul dintre cele mai mari orașe ale Turciei, situat în partea central-sudică și la 30 km distanță de coasta Mării Mediterane. În scurta lor ședere, grupul din Cajvana a fost impresionat de orașul subteran Kaymakli – Uçhisar castle and village, Valea călugărilor (sau Pașabag), Hattusa Handmade Ceramics, Ozler Onix Factory. Vizitarea țării partenere le-a oferit elevelor din Cajvana prilejul de a se familiariza cu alte contexte sociale şi de a dezvolta atitudini pozitive, bazate pe respect și toleranță, față de cultura turcă, promovându-le prin diferite activități şi pe ale lor,  dând naştere astfel sentimentului de apartenenţă la o şcoală europeană.

A fost o săptămână plină de informaţii şi inspiraţie. Chiar dacă nu au putut surprinde toate momentele, în retrospectiva de pe pagina de Facebook a proiectului „Okulumda kültürümle varim” se regăsesc informaţii utile, momente surprinse, emoţii împărtăşite, filmuleţe.

Liceul Tehnologic ‘’Ștefan cel Mare’’, Cajvana va găzdui delegațiile celorlalte țări partenere în luna februarie a anului 2020, iar până atunci, elevi și cadre didactice vor mai fi oaspeți și în  Bulgaria, mai, 2020.(

(SESERMAN LIDIA, profesor invatamantul primar, Liceul Tehnologic Cajvana)


Intră acum și în grupul de