Românii din regiunea Cernăuți și Transcarpatia au sărbătorit împreună Ziua Românilor de Pretutindeni


Intră acum și în grupul de

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul Ziua Românilor de Pretutindeni la Cernăuți”, la Cernăuți, Ucraina, în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu cu Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale și Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.  Acțiunea a fost sprijinita de Uniunea societăților românești pentru integrare europeană din Regiunea Cernăuți, de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”, și de Consulatul General al României în Cernăuţi.

Evenimentul a început la ora 14:00  printr-o conferință ce s-a desfășurat în sala de protocol a restaurantului Palazzo din Cernăuți. Aici au fost susținute prelegeri pe teme care abordează viața românilor din Regiunea Cernăuți, dar și a românilor din Transcarpatia, întrucât acțiunea a fost gândită în colaborare cu domnul Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, care a sosit cu o numeroasă delegație a etnicilor români din Apșa de Jos.

Doamna Aurica Bojescu, președintele executive al Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, a condus desfășurarea evenimentului, și a mulțumit pentru prezența la eveniment consulului general la Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu și domnului dr. Ion Popescu- președinte UI CRU și deputat în Parlamentul Ucrinei, care  a suținut un discurs despre ”Neamul Românesc”.

 Domnul Marian Olaru- directorul Institutului Bucovina al Academiei Române a vorbit despre”România și românii între Est și Vest. Despre avatarurile afirmării naționale”, domnul Ion Botoș a făcut o prezentare a ”Învățământului românesc în Transcarpatia”, ”Rolul școlii înpăstrarea identității naționale a românilor din regiunea Cernăuți” a fost tema prelegerii domnului Mihai Bojescu, profesor de matematică și fost inspector școlar, iar tematica școlii a fost dusă până la ”Rolul dascălului în procesul de instruire în școală” de către domnul Eugen Tovarnițchi, directorul Liceului Mihai Eminescu din Carapciu.

De asemenea, a luat cuvântul și domnul acad. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, iar domnul prof. Ilie Ghergheș a prezentat antologia de texte ”Românii din Transcarpatia”.

Dezbaterile despre limba română, despre rolul școlii, despre oamenii locurilor care își dedică viața pentru păstrarea  spiritului românesc în toate aspectele existenței s-au materializat în adevărate lecții de istorie și patriotism, care au impresionat asistența.

Programul artistic al evenimentului  a fost unul extraordinar, vibrant și pur românesc. Colectivul de copii de la Casa de Cultură din satul Mahala, primar Elena Nandriș, s-a prezentat cu un moment deosebit de interpretare muzicală. Corul ”Anastasia” al Bisericii din Ciudei a interpretat melodii pregătite de preotul paroh Vasile Pojoga și conducătorul Angela Velea. Copiii preotului din Voloca, Dumitriță și Maria Paulencu, au arătat vocal și la vioră ce însemană o interpretare cu suflet românesc. Un recital de poezie sensibilizator au susținut elevele premiante la olimpiada de Limba Română (Ucraina-2019) Opaeț Mariana, Costinean Adriana și Erenco Cristina. Doamna Elena Botoș a făcut o surpiză deosebită, interpretând pricesne românești. Dansul a fost asigurat de Ansamblul ”Mugurelul” din Pătrăuții de Jos, iar copiii pregătiți de Larisa Chedic-Popescu și Natalia Bălan au demonstrat talentul la joc al românilor din Bucovina de Nord.

Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din regiunea Cernăuți și Transcarpatia, prin cultură şi limbă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.(C.P.)


Intră acum și în grupul de