„Recensământul” berzelor din România: Suceava e printre liderii naționali, dar viața păsărilor e afectată de deșeurile din plastic

Pentru al treilea an consecutiv, în România sunt numărate berzele albe cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!”. Până în acest moment, peste 2.000 de cuiburi au fost introduse în baza de date a Societății Ornitologice Române (SOR), pe site-ul berzeleromaniei.sor.ro.

După numărul de cuiburi, județul Suceava se află printre liderii naționali. Astfel, cele mai multe intrări de cuiburi recenzate (345) sunt cele din județul Harghita. Pe locul secund se află județul Constanța (249), urmat de Tulcea (237) și Suceava (217). Intrările de cuiburi reprezintă doar semnalările utilizatorilor de aplicație și pot fi dublate – statistica oficială a cuiburilor de berze va fi gata abia după 31 iulie, când se încheie numărătoarea oficială, iar cuiburile sunt validate.

Cuiburile de berze înregistrate în județul Suceava. Foto: berzeleromaniei.sor.ro

Povești cu final fericit

În ziua în care a început oficial numărătoarea berzelor albe, pe 25 iunie, o echipă de la Societatea Ornitologică Română și Centrala Ornitologică Română a inelat 62 de pui de barză în cuiburile de pe stâlpii rețelei de electricitate de joasă tensiune din județul Tulcea. Biologii Ioana Cobzaru, Sebastian Bugariu, Lucian Fasolă-Mătăsaru, Gabriel Chișamera și Viorel Gavril au fost ajutați de tehnicienii de la E-Distribuție Dobrogea, companie din Grupul Enel, pentru a avea acces la cuiburi. Puilor de barză li s-au amplasat câte două inele pe picior, unul metalic și unul din plastic color, inele cu ajutorul cărora vor fi monitorizați pe viitor. Dar biologii au fost nevoiți să și intervină pentru a încerca salvarea unui pui.

„Unul dintre puii pe care i-am inelat avea probleme serioase și probabil lucrurile s-ar fi terminat tragic: înghițise parțial (probabil odată cu hrana adusă de adulți) o bucată de panglică din cuib, care era și înfășurată pe picior. Norocul lui a fost că l-am găsit, el probabil nu se mai putea hrăni și ar fi murit în cuib, fie sufocat, fie de inaniție. Am reușit să înlăturăm cea mai mare parte din acel rest de panglică și sperăm să fie în regulă. Gunoaiele care ajung în cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru pui”, a povestit biologul Sebastian Bugariu.

În alt colț de țară, Lucian Fasolă Mătăsaru a inelat apoi patru pui de barză din Moldova, dintr-un cuib cel puțin… inedit. La circa 30 de kilometri de Iași, un cuib de barză a fost dărâmat de furtună, acum patru ani. Cuibul și puii au căzut în iarbă, iar bătrânul proprietar al curții unde picase a luat resturile din cuib și le-a așezat pe șopronul lui. Adulții care urmăreau din apropiere au continuat să îngrijească puii până aceștia au zburat, iar de atunci berzele sunt protejate în fiecare an de proprietarii șopronului. „Știu că poate părea ciudat, dar rar am văzut atâta dedicare și respect pentru aceste păsări. Inițial am crezut că doamna care îngrijea păsările se bucura din plin de prezența lor, dar am aflat imediat că nu. Doamna este nevăzătoare, dar chiar și așa a ales să protejeze berzele. Acestea nu și-au mai refăcut cuibul de pe stâlp, ci an de an revin la acești bătrâni pe șopron. Dar ce este mai important, acești bătrâni au înțeles că puii de păsări sunt cel mai bine îngrijiți de părinții lor, iar noi nu ar trebui să preluăm puii din natură dacă aceștia nu sunt răniți sau în imediat pericol”, a spus biologul SOR Lucian Fasolă-Mătăsaru.

Gunoaiele noastre, în cuiburile lor

A doua rundă de inelări ornitologice din Dobrogea, în Tulcea, a fost realizată de Sebastian Bugariu și de Kiss Botond. Cei doi au rămas surprinși de ceea ce au găsit în unele cuiburi. Berzele albe sunt păsări care construiesc cuiburi mari, pe care le consolidează de la an la an utilizând materialele pe care le găsesc ușor și, din păcate, mizeria din așezările umane se reflectă în cuiburile de barză. Pe lângă crengi, păsările folosesc des pentru consolidarea cuiburilor, deșeuri rezultate din activitatea umană. “Resturile aruncate neglijent și depozitele de gunoi ilegale, atât de frecvente la noi din păcate, sunt o sursă de deșeuri care ajung frecvent în cuib. Am găsit cuiburi cu sfori, plase și pungi de plastic, am găsit diverse articole de îmbrăcăminte, saci de rafie și alte resturi menajere. Este cunoscut faptul că păsările preiau deșeurile din apropierea cuiburilor și le folosesc la consolidarea cuibului. Din păcate, tot mai mult plastic. Pe lângă faptul că reprezintă un indicator al poluării în zonele unde sunt verificate cuiburile, multe din aceste deșeuri sunt un real pericol pentru pui, pentru că aceștia le pot înghiți sau pot deveni captivi încurcându-se în ele sau se pot răni”, a spus Sebastian Bugariu.

Importanța inelări