Polițiștii suceveni au adus liniștea copiilor în două familii prin emiterea unor ordine provizorii de protecție și reținerea unui tată agresiv

În cadrul campaniei ,,Vacanță în Siguranță”, având în vedere faptul că minorii petrec mai mult timp în familie, polițiștii suceveni încearcă să identifice și situațiile de risc pentru copii și să dispună toate măsurile pentru ca aceștia să fie în liniște și siguranță.

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat care a pus în pericol siguranța unei familii, inducându-le o stare de temere și încălcând un ordin de protecție. De asemenea, față de un alt tată agresiv a fost emis un ordin provizoriu de protecție.

Imagine ilustrativă

Astfel, sâmbătă dimineața la ora 08.33, o femeie de 33 de ani din municipiul Suceava s-a prezentat la sediul  Poliției Municipiului Suceava unde a sesizat faptul că a fost agresată în prezența copilului său minor de către soțul în vârstă de 38 ani.

     Femeia a sesizat faptul că în seara de 5 august și apoi în seara de 9 august, pe fondul unor neînțelegeri cu soțul ei, acesta a devenit agresiv și a lovit-o, i-a distrus lucruri personale și a amenințat-o, la toate acestea asistând și copilul minor.

     Cu privire la cele petrecute femeia a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu față de soțul său, formulând totodată plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de „violență în familie” , „amenințare” și „distrugere”, deoarece îi este foarte frică să mai stea cu acesta. Aceasta a declarat faptul că a mai fost agresată și în trecut de soțul ei.

     Femeia a fost îndrumată la o unitate medicală pentru primirea de îngrijiri de specialitate și consultații în acest sens.

     La sediul Poliției Municipiului Suceava a fost completat Formularul de Evaluare a riscului ocazie cu care a rezultat că există risc iminent asupra vieții și integrității victimei și a copilului iar în urma probatoriului administrat s-a luat telefonic legătura cu procurorul de serviciu, care a opinat pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu, acesta fiind emis pentru o perioadă de 5 zile.

Tot sâmbătă, la ora 20.18, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un bărbat de 44 ani din localitate a lovit-o pe soția sa de 45 ani.

Cu ocazia intervenției s-a stabilit faptul că femeia a fost preluată de o ambulanță și condusă la Spitalul Municipal Rădăuți pentru acordarea de îngrijiri medicale iar agresorul a fost găsit la locuința de domiciliu.

           Din verificările efectuate s-a stabilit că la sâmbătă , în jurul orelor 19.00, bărbatul a încălcat măsurile dispuse prin ordinul de protecție emis împotriva sa, respectiv s-a apropiat, fără drept la o distanță mai mică de 200 metri față de soția sa, de copii minorii ai acestora și de locuința de domiciliu a acestora, situată în comuna Voitinel. Totodată a intrat, fără drept, în contact direct cu femeia vătămată și a lovit-o pe aceasta cauzându-i suferințe fizice.

În acest caz se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”nerespectarea hotărârii judecătoreștiși ”violența în familie”, cauza urmând a fi soluționată procedural.

În urma consultării procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, față de bărbatul de 44 de ani a fost luată măsura preventivă a reținerii pentru o durată de 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Încă o dată, ordinul provizoriu de protecție se dovedește a fi un instrument legislativ foarte eficient care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.

Poliția Județeană Suceava reamintește că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta. (N.B.)