Stocuri suficiente de sânge pentru eventualele urgenţe în minivacanţa de 1 Mai


Intră acum și în grupul de

Directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, Matia Pilat, a informat joi că instituţia are stocuri suficiente de sânge pentru a face faţă eventualelor urgenţe care ar putea apărea în minivacanţa de 1 mai. Potrivit acesteia, luna aprilie s-a dovedit o lună bună din punct de vedere al numărului de donatori.

Luna trecută au venit să dea sânge 561 de persoane şi se estimează că cifra se va menţine constantă şi în mai, urmând să scadă odată cu debutul sezonului călduros. Maria Pilat a menţionat că singura grupă mai deficitară este AB negativ.

Aceasta a adăugat că, în aprilie, deşi a fost Paştele iar sucevenii au mâncat şi au băut mai mult decât de obicei, numărul rebuturilor de sânge nu a fost mai mare faţă de alte perioade. De asemenea, nu au fost depistate nici mai multe persoane cu afecţiuni care nu permit donarea cum ar fi HIV/SIDA, hepatită B sau C, sifilis.

Maria Pilat spune că astfel de afecţiuni nu sunt înregistrate la donatorii fidelizaţi, care sunt deja testaţi şi ştiu cam care este starea lor de sănătate, ci la persoanele aflate la prima donare, care reprezintă aproximativ 30% din numărul total al donatorilor.


Intră acum și în grupul de