DSP Suceava: Nu au fost evidențiate creșteri ale radioactivității în urma incidentului nuclear din nordul Rusiei


Intră acum și în grupul de

Direcția de Sănătate Publică Suceava informează că prin laboratorul de igiena radiațiilor a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului național și că nu au fost evidențiate creșteri ale radioactivității.

„Vă informăm că în ceea ce privește incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava prin laboratorul de igiena radiațiilor a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului național – deci, nu au fost evidențiate creșteri ale radioactivității”, transmite DSP Suceava.

Amintim că informațiile privind un posibil nor radioactiv care ar acoperi România au apărut în contextul unui incident nuclear din nordul Rusiei, petrecut pe 8 august.

Potrivit presei independente din Rusia, pe un poligon militar din Arhanghelsk ar fi explodat, în timpul testării, lichidul reactiv din motorul unui utilaj militar.

Totuși, aceste informații nu au o confirmare oficială și se pare că autoritățile ruse încearcă să minimalizeze incidentul.

Cu toate acestea, semnele unui incident nuclear există. De exemplu, la o zi după explozie, jurnaliștii din Arhanghelsk au anunțat că în farmaciile din oraș a dispărut iodul, fiind cumpărat de localnici. De asemenea, Ministerul de interne a închis golful în care a avut loc explozia, fără a motiva decizia. Pe lângă asta, în presa rusă a apărut informațiile precum că medicii, care primii au intervenit la fața locului nu au fost anunțați despre faptul că s-a produs un incident nuclear și au intervenit fără echipamente de protecție, primind astfel doze de radiație. Totodată, aceștia au fost impuși de FSB să semneze acte de confidențialitate, conform cărora li este interzis să vorbească despre incident. (N.B.)


Intră acum și în grupul de