S-a amânat teza unică la limba română şi s-a decalat şi greva profesorilor suceveni


Intră acum și în grupul de

Teza la limba şi literatura română trebuia susţinută marţi, dar pentru că sindicatele din educaţie au anunţat că vor boicota testarea, Ministerul a decalat zilele în care se vor da tezele. În aceste condiţii, şi profesorii au decalat protestul pentru joi, când ar trebui să aibă loc teza la limba română după noua modificare.

La clasa a VII-a, tezele ar trebui să fie susţinute de 3.317 elevi din mediul urban şi 5.246 din mediul rural, iar la clasa a VIII-a, 3.287 din urban şi 5.077 din rural. Pe lângă tezele la limba română şi matematică susţinute atât de clasele a VII-a, cât şi a VIII-a, aceştia din urmă mai trebuie să dea teză şi la istorie sau geografie în funcţie de opţiunea lor. Astfel, 814 elevi din oraşe şi 1.070 din sate au ales să dea teza la istorie, iar 2.449 din urban şi 4.025 din rural la geografie.
Examenele se vor susţine în 180 de unităţi şcolare, fiind stabilite 36 de centre de comunicare ce vor transmite subiectele. Tezele vor fi corectate în 21 de centre de evaluare.

Totuşi, sindicatele ţin să precizeze că, în nici o şcoală din judeţul Suceava nu se vor ţine joi ore de curs. Cadrele didactice spun că dacă ministerul va mai modifica încă o dată ziua de examen, şi protestele lor vor fi decalate din nou. „Facem grevă dacă e teză. S-a modificat calendarul tezelor, îl modificăm şi noi pe cel al protestelor”, a declarat Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului Judeţean din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret”, sindicat afiliat la nivel naţional la FSLI. Acesta precizează că „în grevă vor fi toate cadrele didactice din judeţ, condiţii în care în nici o şcoală nu se vor ţine ore”, cu menţiunea că profesorii vor fi în şcoală, însă nu vor face ore.

Sindicaliştii nu exclud nici posibilitatea de a face grevă generală şi în celelalte zile în care se vor desfăşura tezele unice la matematică şi istorie sau geografie. Decizia dascălilor ar putea duce la un adevărat haos în sistemul educaţional, întrucât, dacă elevii nu susţin tezele, mediile semestriale nu pot fi încheiate, şi în consecinţă nici anul şcolar nu poate fi încheiat.


Intră acum și în grupul de