Doi minori au ajuns pe banca acuzaților în dosarul omorului de la Liteni. Conflictul a început după ce unul din tineri, fiind băut, i-a cerut victimei un foc


Intră acum și în grupul de

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi tineri de 17 ani, unul din ei fiind acuzat că a ucis, la sfârșitul lunii iunie, un bărbat de 24 de ani din Liteni. Inculpatul se află în arest preventiv.

Celălalt tânăr a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunii de port fără drept de obiecte periculoase, respectiv cuțitul cu care a fost ucis tânărul din Liteni.

Imagine ilustrativă

Procurorii au constatat că în seara zilei de 29.06.2019, în jurul orei 21:00, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi a unui conflict spontan, minorul aflat în arest preventiv a exercitat acte de violenţă grave şi repetate asupra unui bărbat în vârstă de 24 de ani, aplicându-i mai multe lovituri cu un cuţit tip briceag, prevăzut cu un box metalic, în zone vitale ale corpului, cauzând leziuni grave ce în scurt timp au condus la decesul victimei.

Celălalt inculpat a fost trimis în judecată pentru port fără drept de obiecte periculoase. Mai exact, cuțitul cu care a fost ucis tânărul îi aparținea lui, iar în timpul conflictului dintre cei doi, acesta a înmânat cuțitul primului inculpat.

Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale rezultă că în după amiaza zilei de 29 iunie, după ce în prealabil cei doi inculpaţi au consumat o cantitate apreciabilă de băuturi alcoolice (bere şi votcă), au hotărât să se deplaseze din localitatea rurală de domiciliu, în oraşul de care aparţine respectivul sat, cu scopul de a socializa şi a consuma din nou băuturi alcoolice la un local din oraş.

Ajunşi pe terasa localului, cei doi adolescenți s-au aşezat la o masă şi au comandat câte o bere. La un moment dat, lângă masa acestora s-a aşezat victima, un bărbat în vârstă de 24 de ani, care se întorcea acasă de la serviciu şi care s-a oprit să bea o bere la localul în cauză.

Inculpatul acuzat de omor i-a cerut bărbatului un foc, o brichetă, pentru a-şi aprinde o ţigară. Bărbatul i-a aruncat ostentativ acestuia bricheta pe masă, lucru care l-a deranjat pe tânărul. Aflat într-o avansată stare de ebrietate, primul inculpat s-a ridicat de la masă şi s-a îndreptat în direcţia victimei, încercând să o lovească, însă a fost oprit şi temperat de către camaradul său.

Nu după mult timp, pentru a evita orice fel de discuţii şi o eventuală altercaţie fizică pe care este evident că nu şi-o dorea, bărbatul s-a ridicat de la masă şi s-a deplasat pe jos în direcţia locuinţei sale.

Atunci, inculpatul pentru omor a pornit în urmărirea victimei, nu înainte însă de a-i cere prietenului său cuţitul tip briceag pe care acesta din urmă îl purta asupra sa şi despre care inculpatul avea cunoştinţă.

În momentele imediat următoare, în parcarea situată în imediata apropiere a localului, adolescentul a ajuns din urmă pe bărbat, a avut loc un schimb de replici, moment în care victima l-a îndepărtat, împingându-l pe inculpat pentru a-şi asigura scăparea. La faţa locului a apărut şi al doilea inculpat, care a încercat, fără succes, să îi despartă pe cei doi, implicit să-l calmeze pe prietenul său.

Primul inculpat a pornit din nou în urmărirea victimei, a desfăcut cuţitul şi i-a aplicat un număr de şase lovituri în partea superioară a corpului, unele dintre aceste lovituri fiind aplicate „în fugă”, în condiţiile în care victima încerca să scape.

Într-o stare foarte gravă, sângerând abundent, bîrbatul s-a deplasat cu greutate până în curtea unui localnic din zonă şi a decedat pe treptele de acces ale locuinţei.

Potrivit raportului de medico-legal de necropsie, moartea victimei a fost violentă, s-a datorat şocului hemoragic cu hemotorax masiv instalat ca urmare a secţiunii ventriculului stâng, prin plăgi tăiate penetrante transfixiante. Leziunile s-au putut produce prin  loviri active cu un corp înţepător tăietor (cuţit). Loviturile au fost aplicate din poziţii diferite: anterioară, laterală stânga şi posterioară. 

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.


Intră acum și în grupul de