Zi fierbinte pentru pompierii suceveni. Cinci incendii au izbucnit, luni, în decurs de mai puțin de patru ore


Intră acum și în grupul de

Luni seara, în județul Suceava au avut loc cinci incendii, izbucnite în decurs de mai puțin de patru ore.

Incendiile au avut loc în diferite localități sucevene, având și diferite cauze. Toate însă au fost lichidate de pompierii suceveni și în niciun caz nu a fost înregistrate victime.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Slt. Alin Găleată, pompierii au fost anunțați despre primul incendiu al zilei la 15:20. Focul a cuprins o gospodărie din localitatea Pârteștii de Sus.

Pentru a stinge focul a fost nevoie de intervenția a șase autospeciale și pompierii militari de la subunitățile din Solca, Gura Humorului și Suceava, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din comunele Cacica, Comănești și Botoșana.

La sosirea echipajelor, ardeau construcțiile din gospodărie, majoritare din lemn, cu pericol de propagare la proprietățile învecinate. Incendiul a fost lichidat la ora 21:03.

Au ars casa de locuit și anexele din gospodărie pe o suprafață totală de aproximativ 500 mp. Focul a mai distrus bunuri casnice, utilaje agricole, plante furajere și alte bunuri, precum și documente personale ale proprietarilor. S-au degradat gardul și parțial finisaje exterioare ale locuinței  proprietății învecinate.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit produs la un cablu electric neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

La scurt timp după primul incendiu, în jurul orei 16:00 a izbucnit un altul, de data aceasta localitatea Grămești.

Pompierii militari de la Garda de Intervenție Siret au intervenit cu o autospecială și au localizat și lichidat un incendiu de vegetație uscată, care a afectat o suprafață de aproximativ un hectar, în satul Grămești.

La un interval e 15 minute a izbucnit un al treilea incendiu, în satul Poiana, comuna Zvoriștea.

Focul a cuprins un depozit de furaje în aer liber. Pompierii au fost anunțați, prin 112, la ora 16:14. Astfel, Militarii Detașamentului de Pompieri Suceava și lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Zvoriștea au intervenit cu 4 autospeciale și un utilaj

La sosirea echipajelor, ardeau furaje (fân și lucernă) depozitate într-o stivă de aproximativ 15 metri lungime, fără pericol de propagare.

Incendiul a fost lichidat la ora 19:20, dar până atunci au ars aproximativ 20 de tone de furaje și s-au degradat alte zece tone.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Tot la un interval de câteva minute focul a cuprins și un depozit de furaje din satul Broșteni, comuna Drăgușeni. Pompierii au fost sesizați la 16:25. Prin urmare, pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit Militarii Detașamentului de Pompieri Fălticeni și lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Drăgușeni cu trei autospeciale.

La sosirea echipajelor, ardeau căpițe și baloți de fân, cu pericol de propagare la o casă de locuit.

Incendiul a fost lichidat la ora 18:30, dar până atunci au ars două căpițe de fân (circa două tone) și aproximativ 200 de baloți de fân. Pompierii au salvat locuința și două căpițe de fân.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil de la un foc deschis în spații deschise.

Ultimul incendiu din serie a izbucnit la o gospodărie din satul Mironu, comuna Valea Moldovei. Pompierii au fost anunțați la 18:59.

Astfel, la fața locului au intervenit Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului și lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cornu Luncii cu trei autospeciale și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor, ardeau adăpostul de animale și depozitul de furaje, construcție corp comun, cu pericol de propagare la casa de locuit.

Pompierii au salvat casa de locuit, iar focul a fost complet stins la 20:50.

Au ars însă construcția corp comun pe aproximativ 25 mp și circa zece tone de fân. Pe lângă asta, s-a degradat un perete de la casă pe o porțiune de aproximativ zece mp.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric deteriorat.


Intră acum și în grupul de