Ziua Limbii Române a fost marcată la Cernăuți printr-un concert de muzică populară pe scena Filarmonicii de Stat


Intră acum și în grupul de

Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august, a fost marcată anul acesta la Cernăuți printr-un concert pe scena Filarmonicii de Stat.

Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu „Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea”.

Concertul „România de acasă” a fost susținut cu prilejul marcării Zilei Limbii Române în cadrul comunității de români din regiunea Cernăuți, Ucraina. Evenimentul a debutat la ora 16:00, având loc în incinta Filarmonicii de Stat din Cernăuți. Interpreții cunoscuți de muzică populară care au delectat auzul participanților au fost Ilie Caraș, Elena Merișoreanu, Ana Ilca, Izabela Tomița, Gabriel Popescu și Victoria Costinean. Totodată, Ansamblul „Alunelu” și Ansamblul „Izvoraș” au pus în scenă un regal de muzică și dansuri tradiționale românești, dedicat acestei sărbători.

Aproximativ 600 de români din nordul Bucovinei au participat la eveniment și au fost captivați de ritmul muzicii tradiționale de pe plaiurile României, sufletele lor prinzându-se într-o horă care se întinde peste granițe. De asemenea, cadrul creat de artiștii români a fost unul propice dezvoltării sentimentului de apartenență la neamul românesc și la cultura românească.

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul concertului “au prins contur momente artistice ce au evidențiat frumusețea graiului românesc, cât și discursuri ce au subliniat importanța menținerii identității culturale a românilor din regiunea Cernăuți”.

Directorul general delegat al IEH, Nicolae Brînzea, a transmis un mesaj prin care a arătat că: ”limba noastră românească reprezintă izvorul cel mai pur al limbii latine, din ea izvorăște râul limbilor latine, (…) că a fi român nu înseamnă un simplu act de identitate, înseamnă un act de chemare, o misiune, o responsabilitate prin care fiecare din noi ducem mai departe, peste veacuri, frumusețea identității noastre românești”.

Brînzea a mulțumit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Nataliei-Elena Intotero, Consulatului General al României în Cernăuți, Irinei-Loredana Stănculescu, partenerilor, mass-mediei din Cernăuți și din țară, artiștilor, dar în mod special românilor care poartă în sufletul lor, în acele locuri, România de acasă.

Consulatul General al României în Cernăuți a fost reprezentat de Edmond Neagoe și Ionel Constantin Mitea iar Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea” de către domnul Vitalie Zâgrea.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.


Intră acum și în grupul de