Şcoala românească în declin, dar nu şi la Suceava


Intră acum și în grupul de

Şcoala românească se află în declin a recunoscut ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Concluzia se bazează pe nivelul tot mai scăzut de cunoştinţe al absolvenţilor de studii liceale, dar şi al profesorilor. Ministrul Educaţiei a spus că este necesar ca şi cadrele didactice să fie evaluate periodic. De vină pentru scăderea nivelului învăţământului românesc sunt elevii care nu mai învaţă, dar şi profesorii, este de părere ministrul Educaţiei.

„Sistemul de educaţie este în suferinţă. Avem 68.000 de suplinitori, iar numărul mare nu este de natură să crească performanţa. În acest an vom titulariza cât mai mulţi dascăli”, a spus ministrul Andronescu.

La nivelul judeţului Suceava, numărul suplinitorilor este mic în opinia IŞJ Suceava, cifra celor calificaţi fiind în jur de 600 iar a celor necalificaţi de 100. Multe dintre aceste posturi, nu sunt atractive fiind în zone izolate, cu posibilităţi foarte reduse de navetă, neexistând candidaţi care să dorească să se titularizeze.

Discipline precum limbile străine, religie, fizică, informatică, română sunt predate de suplinitori, deoarece nu au fost ocupate în urma concursului de titularizare de anul trecut. De exemplu în urma concursului de titularizare de anul trecut, la limba franceză au rămas 46 locuri, 47 la religie, 26 la educaţie fizică şi sport, 23 la matematică, la română 12 posturi, 13 la muzică, 9 la fizică, 11 la informatică, 8 la germană, 13 la protecţia mediului etc.

Situaţia de la Suceava o contrazice pe Ecaterina Andronescu şi în ceea ce priveşte afirmaţia că absolvenţilor de studii liceale au un nivel tot mai scăzut de cunoştinţe. Judeţul Suceava s-a aflat mereu în topul celor cu o promovabilitate masivă la examenul de bacalaureat, procentul nefiind sub 90 la sută. De exemplu, anul trecut procentul de promovabiliatate la prima sesiune de BAC a fost de 98 la sută, iar la cea de-a doua, de 91 la sută.

Potrivit şefului IŞJ Suceava, Petru Carcalete, procentul de promovare de la Suceava se încadrează “în limitele normalului”, judeţul aflându-se ani la rândul printre primele clasate, ideea fiind aceea că la Suceava „se face carte”. Mai trebuie precizat că în fiecare an comisii din cadrul Ministerului Educaţei au verificat prin sondaj corectitudinea cu care au fost notate lucrările, nefiind constatate nereguli.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu spune că se intenţionează ca, în paralel cu reducerea numărului de ore şi a materiei şcolare, în viitor să se renunţe şi la o parte din disciplinele studiate de elevi în liceu.
„Trebuie să aerisim fiecare disciplină, să esenţializăm. Fiecare disciplină va fi redimensionată. În acest moment lucrăm la reforma curriculară pe baza celor opt competenţe pe care elevii vor trebui să le dobândească”, a declarat în ministrul Educaţiei.

Manualele vor fi şi ele regândite, anunţă Ecaterina Andronescu. Ministrul a recunoscut că sunt manuale care conţin „aberaţii” şi ele vor trebuie modificate.
Cât privesc elevii de liceu, ministrul Educaţiei, spune că „în anii superiori ai liceului ar trebui să avem un număr mult mai mic de discipline pentru a se putea specializa şi a putea învăţa”.


Intră acum și în grupul de