DSP Suceava: vaccinarea împotriva rujeolei este foarte importantă. Pojarul este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, ce poate evolua cu complicații majore, ce pot provoca moartea


Intră acum și în grupul de

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Suceava, în județul nostru, la estimarea acoperirii vaccinale ROR (care protejează împotriva a trei boli: rujeola, oreionul și rubeola), efectuată în luna august, s-a înregistrat un procent de 66,20% la grupa de vârstă 12 luni și 84,35% la grupa de vârstă 24 luni.

La unii dintre copiii de până într-un an se înregistrează contraindicații temporare de vaccinare, o parte dintre aceștia fiind recuperați până la vârsta de doi ani. Astfel acoperirea vaccinală pentru grupa de vârstă de 24 de luni este mai mare decât cea pentru grupa de vârstă de 12 luni, dar oricum, mai mică decât optimul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, precizează Directorul Executiv al DSP Suceava, Dr. Liliana Grădinariu.

Potrivit explicațiilor acesteia, în ultimii ani, rata de acoperire vaccinală ROR a scăzut ca urmare a unor temeri nefondate cu privire la siguranța vaccinului. Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace și contribuie direct la salvarea de vieți prin prevenirea multor boli infecțioase care pot avea consecințe severe asupra sănătății copilului sau a adultului.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecția populației și pentru a evita apariția de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare.

Cea mai eficace abordare în ce privește protejarea copiilor și salvarea de vieți omenești este ca familiile să facă tot posibilul pentru a-și vaccina copiii. Vaccinul este gratuit la medicul de familie. Îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor pentru a-și vaccina copiii, să-i protejeze astfel împotriva rujeolei și a altor boli ce pot fi prevenite, arată sursa citată.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Copiii nevaccinați merg la școală și la grădiniță, unde rujeola se poate răspândi foarte rapid, perturbând viața familiilor respective, dar și activitatea de învățământ.

De la începutul anului au fost înregistrate cinci focare familiale de rujeolă (în zonele Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc) și șapte focare de comunitate (în zonele Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Gura Humorului), tocmai în zonele cu acoperire vaccinală mai mică. Focarele au însumat un număr de 91 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic și 130 de cazuri contacți cu cazurile confirmate.

Rujeola poate evolua cu complicații majore, ce pot merge până la deces. Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor. Este recomandată copiilor cu vârsta între nouă și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de un an și ulterior la vârsta de cinci ani. Copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului împotriva rujeolei, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată fiecărui caz în parte.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic. De la începutul anului au fost primite de la Ministerul Sănătății un număr de 14.700 doze vaccin ROR și au fost administrate 9.757 doze de vaccin.


Intră acum și în grupul de