Garda Forestieră Suceava confirmă parțial acuzele lansate în cadrul confruntării de la Vama între activiști ai Greenpeace cu șefi ai Romsilva privind nereguli în păduri sucevene


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a efectuat mai multe verificări în baza neregulilor silvice semnalate de Greenpeace în august 2019 la ocolul Silvic Vama. Reclamațiile organizației de mediu parțial au fost confirmate.

NewsBucovina amintește că la începutul lunii august, la Vama, a avut loc confruntarea Greenpeace-Romsilva în privința unor tăieri ilegale de pădure. Puteți urmări filmul evenimentelor aici.

Astfel, Garda Forestieră Suceava a fost sesizată de către organizația Greenpeace cu privire la posibile nereguli silvice săvârșite pe raza Ocolului Silvic Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Potrivit inspectorului Șef, Mihai Gășpărel, în vederea verificării tuturor aspectelor semnalate, au fost efectuate redirecționări ale sesizării către instituțiile abilitate, respectiv Garda Națională de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor. În ceea ce privește acțiunea de control desfășurată de către Garda Forestieră Suceava, aceasta a implicat și colaborarea cu următoarele instituții: INCDS Marin Drăcea-Stațiunea de cercetare-dezvoltare și experimentare-producție Bistrița, Direcția Silvică Suceava și, nu în ultimul rând, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Potrivit sursei citate, în primul caz prezentat, referitor la acuzația de constituirea unei partizi pe o suprafață mai mare decât cea reală, s-a constatat că afirmația este adevărată, dar eroarea provine din stabilirea eronată a suprafeței la amenajarea silvică în anul 2011. Nu s-a constatat recoltarea din partida în cauză a unor volume de masă lemnoasă mai mari decât cele declarate.

În această situație au fost dispuse măsuri de analiză administrativă a personalului din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, INCDS Bistrița și Direcției Silvice Suceava care nu a luat măsurile ce se impuneau. De asemenea, Garda Forestieră Suceava va reitera tuturor ocoalelor silvice din raza de competență obligația de a raporta orice neconcordanță majoră din amenajamentele silvice și situația reală din teren.

În plus, s-a dispus introducerea în controlul anual al regenerării, a suprafeței  de 2,69 ha în vederea monitorizării evoluției vegetației forestiere. Facem precizarea că la data controlului,  reușita regenerării stabilită în teren era de 86%. În vederea evitării pe viitor a unor astfel de situații, se va solicita și autorității publice centrale să prevadă în sistemul SUMAL emiterea unor alerte care să permită sesizarea în timp util a instituțiilor de control, susține Garda Forestieră Suceava.

În continuare, sursa citată arată că în cel de al doilea caz, în care sunt suspectate tăierile ilegale de arbori prin folosirea unor dispozitive de marcare în fals sau falsificate, s-a solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Suceava expertiza criminalistică a mărcilor silvice prelevate, în cauză fiind deschis un dosar penal. În teren a fost identificat și un volum de 18 mc de masă lemnoasă pe picior, care deși era autorizat pentru exploatare, nu a fost recoltat.

Pentru faptele contravenționale constatate ca fiind produse prin nerespectarea regulilor de exploatare forestieră din acest al doilea amplasament, au fost aplicate patru amenzi, cumulând 18.000 lei, atât pentru firmele care au exploatat masa lemnoasă,  cât și pentru personalul silvic. Complementar, s-a dispus confiscarea a 14 mc lemn de lucru pentru încălcarea procedurilor privind comercializarea materialelor lemnoase. De asemenea, s-a stabilit ca după finalizarea expertizei și în funcție de rezultatul acesteia să fie dispuse noi măsuri de control. În ceea ce privește masa lemnoasă care a fost identificată în teren ca fiind neexploatată, se va solicita autorității publice centrale care răspunde silvicultură reglementarea acestor situații, precizează Garda Forestieră.

În cel de-al treilea caz sesizat, aspectele prezentate privind alăturarea de parchete tăieri rase și extragerea unui volum de masă lemnoasă mai mare decât cel prevăzut de amenajament se confirmă parțial. Nu se confirmă existența unei tăieri rase pe o suprafață de 9,0 ha. Se confirmă existența unui APV cu un volum cu 74% mai mare decât cel prevăzut de amenajament. În această situație, diferența se datorează unei erori de amenajare, lucru însușit și de către INCDS Marin Drăcea-Stațiunea de cercetare-dezvoltare și experimentare-producție Bistrița, mai arată sursa citată.

Garda Forestieră Suceava face precizarea că acțiunea de control va continua și sub alte aspecte. Astfel se va proceda la verificarea operatorilor economici din zonă, acțiunea având și un caracter preventiv.

“Mulțumim  organizației Greenpeace pentru rolul activ pe care îl are în dezvoltarea conștiinței forestiere și îi asigurăm de toată deschiderea în soluționarea aspectelor ce țin de respectarea legii în domeniul silvic și cinegetic”, conchide Garda Forestieră Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de