Directorul DSP Suceava după controalele la structurile spitalicești de psihiatrie din județ: Toate au personal medical de specialitate, condiţii de igienă generală şi circuitele funcţionale


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a declarat pentru NewsBucovina că în structurile spitaliceşti de psihiatrie din judeţul Suceava sunt asigurate condițiile de igienă generală, circuitele funcționale, microclimatul, materialele de curățenie și dezinfecție, dispun de personal medical de specialitate şi sunt respectate normele de internare şi de îngrijire a pacienților, iar gradul de ocupare a paturilor nu depășește capacitatea de cazare.

Grădinariu a spus că aceste concluzii au rezultat în urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari suceveni în structurile spitaliceşti de psihiatrie şi în secţiile de psihiatrie din judeţul Suceava, verificări dispuse de Ministerul Sănătăţii în urma incidentului grav înregistrat în luna august la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca din judeţul Buzău. 

Ea a precizat că aceste controale au vizat calitatea actului medical şi a condiţiilor igienico-sanitare, fiind verificate respectarea legii sănătăţii mintale şi a persoanelor cu tulburări psihice, normele de aplicare ale acesteia, legea privind reforma în domeniul sănătăţii, normele privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare, normele privind dezinfecţia şi sterilizarea, normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale, normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

“S-a constatat că sunt asigurate condiţiile de igienă generală, circuitele funcţionale, microclimatul, materialele de curăţenie şi dezinfecţie. Toate structurile spitaliceşti de psihiatrie din judeţ au personal medical de specialitate, se respectă normele de internare și de îngrijire a pacienţilor. Gradul de ocupare a paturilor nu depăşeşte capacitatea de cazare”, a menţionat Grădinariu.

Directorul executiv al DSP Suceava a subliniat că inspectorii sanitari au dispus o serie de recomandări şi au stabilit termene pentru remedierea unor neconformităţi depistate cu ocazia controalelor.

Printre neconformităţile constatate de inspectorii sanitari suceveni se numără neigienizarea corespunzătoare a  unor grupuri sanitare, în unele structuri s-a constatat că nu sunt suficiente grupuri sanitare aşa cum prevăd  normativele în vigoare, unele spaţii au pavimentul deteriorat, în altele există pereţi ce prezintă infiltraţii, iar în alte cazuri s-a constatat că geamurile nu au amplasate plase de protecţie contra insectelor, în timp ce la o unitate sanitară s-a recomandat finalizarea la termen a lucrărilor de reabilitare.

Medicul Liliana Grădinariu a mai precizat că în urma acestor verificări nu au fost aplicate sancţiuni, însă inspectorii sanitari ai DSP Suceava vor efectua recontroale pentru a verifica dacă s-au aplicat măsurile recomandate.

De precizat este că Ministerul Sănătăţii a prezentat în cursul săptămânii trecute rezultatele controalelor efectuate în 4 spitale de maximă siguranţă cu 1805 paturi, în 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi şi în 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene cu 5427 de paturi.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de