Se reia campania de vaccinare a fetelor împotriva cancerului de col uterin


Intră acum și în grupul de

O amplă campanie de informare privind prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin va demara pe 25 iunie în judeţul Suceava printr-o întâlnire organizată la Casa de Cultură, de la ora 13, la care vor participa medicii şcolari din Suceava, Rădăuţi şi Fălticeni. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Marinela Grădinaru a precizat că a doua zi, pe 26 iunie, la Hotel “Zimbru” din Câmpulung va avea loc o întâlnire asemănătoare cu medicii din Gura Humorului, Vatra Dornei şi Câmpulung, iar în perioada 5-25 septembrie, campania se extinde în rândul profesorilor diriginţi din şcoli.
În perioada septembrie-octombrie va fi rândul părinţilor să fie informaţi, întrucât ei sunt cei care trebuie să-şi dea acordul pentru vaccinarea fetelor.

Toate aceste întâlniri au ca scop informarea cu privire la importanţa vaccinării împotriva virusului Papilloma (HPV), care este asociat în proporţie de 96% cu apariţia cancerului de col uterin, şi alte informaţii legate de această formă de cancer, în afară de discuţii fiind distribuite şi diverse materiale informative.

Dr. Grădinaru a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că vaccinarea va începe în octombrie, fiind modificată vârsta fetelor cărora le este destinată administrarea vaccinului.
Ministerul Sănătăţii a stabilit că nu vor mai fi vaccinate fetiţele din clasa a IV-a, ci cele din clasele VI-VII.
Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, schimbarea vârstei este motivată de faptul că vaccinarea este mai potrivită la vârsta la care menstruaţia este deja instalată.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încercat realizarea unei campanii de vaccinare împotriva HPV, dar foarte puţini părinţi şi-au dat acordul să fie vaccinate fetiţele de 12 ani, fiind speriaţi de vârsta prea mică şi de eventualele efecte secundare ale vaccinului.
În judeţul Suceava, din cele 4.430 fetiţe care ar fi trebuit vaccinate, doar 49 au primit toate cele 3 doze de vaccin, cu acordul părinţilor.
Anul acesta, ministerul consideră că e necesară mai multă informare.


Intră acum și în grupul de