Mai multe persoane din șase localități sucevene au vânat și apoi au mâncat carnea de la doi porci mistreți cu trichineloză. Persoanelor respective li s-a recomandat să se adreseze unităţilor medicale pentru control


Intră acum și în grupul de

Doi porci mistreţi vânaţi pe Fondul de Vânătoare 61 Valea Poienii au fost depistaţi cu trichineloză în urma analizelor de laborator, iar celor 12 persoane participante la partida de vânătoare care au consumat carne de mistreţ fără a aştepta rezultatul examenului trichineloscopic li s-a recomandat să se adreseze unităţilor medicale pentru control, monitorizare şi tratament.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul Dănuţ Corneanu, a declarat că doi porci mistreţi au fost vânaţi, miercuri, pe Fondul de Vânătoare 61 Valea Poienii din zona localităţilor Dolheşti şi Dolhasca fiind trimise probe prelevate pentru testarea pestei porcine africane.

El a spus că în urma analizelor de laborator s-a dovedit pozitiv rezultatul examinării privind detectarea prezenţei de Trichinella spp.

“Cei care au participat la partida de vânătoare nu au mai aşteptat rezultatul buletinului de analize pentru probele trimise la laboratorul DSVSA Suceava. Este vorba despre 12 persoane din Dolheştii Mari, Dolheştii Mici, Siliştea Dolhasca, Udeşti, Preuteşti şi Fălticeni”, a precizat medicul veterinar Dănuţ Corneanu.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a menţionat că în aceste condiţii autorităţile sanitare veterinare sucevene au notificat Direcţia de Sănătate Publică Suceava cu privire la această situaţie pentru a contacta şi a lua în evidenţă cele 12 persoane care au consumat carne infestată.

Corneanu a spus că, totodată, a fost notificată ANSVA privind focarul de trichineloză la porc mistreţ, iar pe raza localităţilor unde se află fondul de vânătoare respectiv a fost declarată oficial boala.

El a precizat că autorităţile sanitare veterinare sucevene au luat măsurile specifice şi au dispus confiscarea carcaselor de porc mistreţ, care au fost dirijate spre incinerare.

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a declarat, joi, că cele 12 persoane participante la partida de vânătoare, ce au consumat carne infestată provenită de la porcii mistreţi vânaţi în Fondul de Vânătoare Valea Poienii  depistaţi cu Trichinella spp, au fost identificate şi li s-a recomandat să se adreseze unităţilor medicale pentru control de specialitate şi monitorizare.

Ea a spus că au fost contactaţi medicii de familie din localităţile de domiciliu ale persoanelor respective care au fost anunţaţi despre această situaţie, precum şi spitalele, fiind transmisă lista cu numele acestora.


Intră acum și în grupul de